Afbeelding
Nijkerkse Klokkenspelvereniging

Jonge beiaardier Maurits Bunt speelt vanaf de toren

11 mei 2021 om 18:00 Muziek

NIJKERK Op de dag dat hij 24 jaar wordt komt Maurits Bunt uit Klarenbeek het publiek in Nijkerk trakteren op welluidende klanken vanuit de toren van de Grote Kerk. Hij is van veel muzikale markten thuis, dat blijkt uit de opbouw van zijn programma. 

Speciaal voor beiaard geschreven werken zijn Siciliene van Amerikaan Barnes en Passacaglia van Lerinckx, waar hij mee afsluit. Daarvoor speelt hij werken die voor klavecimbel, piano, orgel en zangstem geschreven zijn en bewerkt voor uitvoering op de beiaard. Met ”Komm Heiliger Geist” van Buxtehude grijpt Maurits vooruit op het komende Pinksterfeest. De melodie van “Bist du bei mir”, is geliefde troostmuziek, die heel toepasselijk is in tijden van groter wordende eenzaamheid. De Franse suite van Bach bevat maar liefst zes dansvormen die in de achttiende eeuw in zwang waren bij vorsten en gegoede burgerij. Ook de sonate die Haydn schreef voor piano klonk oorspronkelijk in die kringen. Beiaard-student Bunt, die al is opgeleid tot organist, laat de luisteraars uiteraard ook genieten van virtuoze en afwisselende werken van zijn hoofd - instrument, het orgel. 

Afhankelijk van de dan geldende regels kunnen luisteraars terecht op de luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging achter Nieuwstraat 9 of luisteren op andere plaatsen rond de toren. Het concert is op dinsdag 18 mei en begint om 19.00 uur. Rond 20.00 uur komt de beiaardier naar beneden waar hij bij de torenopgang aan de Holkerstraat met applaus wordt bedankt. 

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie