Afbeelding
Matthias van Bloemendaal

Orgelconcertserie in Grote Kerk Nijkerk

4 juni 2020 om 13:42 Muziek

NIJKERK In de Grote Kerk van Nijkerk start op dinsdag 23 juni de jaarlijkse serie orgelconcerten. Met diverse maatregelen kan voldaan worden aan alle richtlijnen rondom het coronavirus, zodat de geplande concerten door kunnen gaan. 

De belangrijkste maatregel is dat er een maximaal bezoekersaantal geldt en dat bezoekers vooraf een plaats moeten reserveren via www.orgelnijkerk.nl.

Op dinsdag 23 juni bijt stadsorganist van Gouda Gerben Budding het spits af, voor een klein publiek van maximaal dertig bezoekers. Bij de overige concerten kunnen maximaal honderd bezoekers aanwezig zijn. Dat geldt voor de concerten van Harm Hoeve op 7 juli, titulair-organist van de Martinikerk in Groningen Leo van Doeselaar op 21 juli, Adriaan Hoek op 4 augustus, Gerwin van der Plaats op 18 augustus en stadsorganist van Schiedam Arjen Leistra op 1 september.

,,We zijn als orgelcommissie blij dat de orgelconcerten deze zomer door kunnen gaan”, zegt Matthias van Bloemendaal. ,,Waar het jaarlijkse pinksterconcert afgezegd moest worden, bieden de versoepelingen gelukkig mogelijkheden om het orgel de komende maanden toch te laten klinken.” 

De orgelconcerten in de Grote Kerk trekken gemiddeld tachtig tot honderd bezoekers, wat vanaf 1 juli past binnen de hoeveelheid mensen die bij elkaar mogen komen. Op www.orgelnijkerk.nl staat alle informatie over het reserveren en enkele ‘spelregels’ die gelden om aan de landelijke richtlijnen te voldoen. Wie op de avond zelf beslist om naar een concert te komen, heeft vooraf bij de ingang van de kerk ook nog de kans om te reserveren, als er nog vrije plaatsen over zijn. 

GEEN NAZIT In de kerk is er voor honderd personen genoeg ruimte om 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. Er zijn zitplaatsen en looproutes gemarkeerd. Verkoop van cd’s en bladmuziek na de concerten is dit jaar even niet mogelijk. Napraten en een kopje koffie of thee drinken evenmin. Het uitreiken van programma’s en het collecteren na afloop gebeuren zonder fysiek contact. Wie gezondheidsklachten heeft, moet thuis blijven.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie