Afbeelding
Foto: Arjen Gerritsma

Echtpaar Knol - Scholten 60 jaar getrouwd

Mensen

NIJKERK Wethouder Mariëlle Broekman heeft op 5 juli een bezoek gebracht om het echtpaar mevrouw Ank Knol - Scholten en de heer Jan Knol te feliciteren met hun 60-jarig huwelijksjubileum. Ank en Jan wonen aan de Frieswijkstraat in Nijkerk.

Het echtpaar ontmoette elkaar bij een jeugdcongres in Ermelo via een gemeenschappelijke vriend, Piet den Otter. Piet had verkering met de zus van Ank en nam Jan mee naar haar huis. Jan heeft haar later op een achteraf paadje gevraagd of ze verkering wilde. Vanaf dat moment was hij elke zaterdagavond, samen met Piet bij de zussen Ank en Coos Scholten op bezoek. 

BEROEPSLEVEN Jan opende zijn eerste winkel (drogisterij “De Vijzel”) op Plein 1 in Nijkerk op vrijdag 24 november 1961 om 12.00 uur. Dat pand is nog steeds van hem. Later opende hij een tweede en derde winkel in Harderwijk en een tweede Nijkerkse winkel in het Paasbos in Nijkerk.

In Canada heeft Jan een nieuw eigen bedrijf opgezet (Globe Hotelware), dat begon in samenwerking met het Limburgse bedrijf Royal Mosa. Daarna breidde hij het assortiment uit met WMF, Alfi en Leerdamglas. Hij huurde een eigen showroom en na een aantal jaren kwam zoon Bert ook in de zaak te werken in het Canadese Toronto. Jan heeft op 1 januari 2000 op 62-jarige leeftijd de zaak overgedragen aan zoon Bert. Het is uitgegroeid tot een groot bedrijf met klanten wereldwijd. Hij is ook na de overdraging nog lang betrokken geweest bij de zaak

Ank is opgeleid als kleuterleidster. Met de komst van een eigen drogisterij heeft Ank haar drogistenopleiding gehaald, naast haar kruideniersopleiding, en ging ze werken in de drogisterij. Ank is altijd betrokken geweest bij het onderwijs van hun kinderen en was altijd op school te vinden. In Canada had ze een baan in de kassen, zodat ze eindelijk haar eigen geld kon verdienen en daarmee de kleinkinderen kon verwennen. 

HOBBY’S Jan is politiek betrokken geweest bij het GPV in Harderwijk en was betrokken bij het kerkwerk in zijn kerk. Daarnaast houdt van lekker eten en een portje op z’n tijd. Hij heeft een boek geschreven over zijn eigen leven, voor het nageslacht. Ook houdt Jan zich bezig met filmpjes en foto’s rubriceren en deze samen met Ank te bekijken. Hij vindt het heerlijk om te reizen en nieuwe dingen te zien.

Ank heeft ook vele hobby’s waaronder tijd spenderen met kleinkinderen, verjaardagskaarten maken, bakken en feestjes organiseren, maar bovenal is ze een familiemens. Ze houdt van haar groene DAF waar ze jaren met veel plezier in rondscheurde. Bovendien houdt Ank van lekker eten en samen met de familie barbecuen.  

Hun liefde voor reizen heeft hun over de hele wereld gebracht. Zo zijn Jan en Ank onder meer in Australië, Nieuw Zeeland, China, Italië, Engeland, Lapland, Egypte, Kenia en Amerika. Ook zijn ze op skivakanties met het gezin geweest in Oostenrijk en Zwitserland.

GELOOF Jan en Ank zijn lid van de Christelijk gereformeerde gemeente in Nijkerk en altijd betrokken kerkleden geweest. Hun geloof geeft ze een vast vertrouwen dat wat er ook gebeurd in hun leven God voor ze zorgt. Dit geloof hebben ze ook uitgedragen naar kinderen en kleinkinderen. 

CANADA Hun gezin heeft ruim 25 jaar in het Canada gewoond met veel plezier en is daar een paar keer verhuisd. Oud worden wilden ze graag in Nederland en daarom zijn ze in 2008 weer terug verhuisd, eerst naar Putten en nu wonen ze weer in Nijkerk, waar ze ooit samen zijn begonnen. Hun zoons zijn in Canada gebleven en hun dochters zijn wel mee teruggegaan naar Nederland. 

In Augustus hopen Jan en Ank hun laatste reis naar Canada te maken, om afscheid te nemen van vrienden en het land. Van 1 tot en met 4 juli zijn ze nog wel als gezin op familieweekend naar Friesland geweest. Hierbij waren de kinderen en kleinkinderen uit Canada ook aanwezig. 

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie