De kinderen van de familie Abazeed zijn blij met hun nieuwe huis in Hoevelaken.
De kinderen van de familie Abazeed zijn blij met hun nieuwe huis in Hoevelaken. Vader Abazeed

Hockeyteam helpt vluchtelingengezin aan een goede start in Hoevelaken

Mensen

HOEVELAKEN De Syrische familie Abazeed mag na anderhalf jaar AZC hun leven starten in Hoevelaken. Op 7 december kregen ze de sleutels van een kaal huis met betonnen vloeren en ongeverfde muren. Michiel van Breemen, vrijwilliger bij VluchtelingenWerk, hielp het gezin op weg, maar hij kon ook rekenen op de hulp van zijn hockeyteam van MHCH.

Toen het team hoorde dat het gezin binnen twee weken moest verhuizen, boden ze hun hulp aan. Samen met het vrouwenteam legden ze laminaat in de hele woning en pakten ze de schilderkwast op. Ze struinden Marktplaats af voor goedkope of gratis spullen. Dat laatste ging vaak makkelijker dan verwacht. Meerdere marktplaatsverkopers gaven het spontaan gratis weg toen ze hoorden voor wie het bestemd was. Als verrassing voor de kinderen zette het team ook nog een kerstboom neer.

INTENSIEF ,,Een verhuizing is sowieso intensief, maar een verhuizing binnen twee weken, zonder geld, spullen en netwerk dat je om hulp kan vragen, is bijna niet te doen”, vertelt Van Breemen. ,,En dan moesten ze in die tijd ook nog bijvoorbeeld een school voor de kinderen uit zoeken. Daar hielp ik hen als vrijwilliger bij. Gelukkig hoefde ik dat niet alleen te doen. Het is fantastisch dat mensen van mijn club MHCH ook tijd hiervoor vrijmaakten. Voor hen is het een behapbaar stukje, voor mij een kwestie van strak plannen. Zo kregen we samen in twee weekenden en een paar avonden voor elkaar wat geen enkel individu in zo’n korte tijd zou lukken. Belangrijker bijna nog is dat de familie zo in korte tijd een hoop mensen heeft leren kennen.” 

HANDEN UIT DE MOUWEN Melissa de Jonge, teamleider bij VluchtelingenWerk in Nijkerk, vult aan: ,,Onze vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Ik vind het heel bijzonder dat Michiel’s hele team zich inzette, gewoon door de handen uit de mouwen te steken. Dat helpt ook bij het opbouwen van een netwerk voor dit gezin. VluchtelingenWerk Nijkerk wil dit komend jaar vaker op deze manier aan pakken. Ik kom daarom graag in contact met vriendengroepen die zich ook op deze manier in willen zetten.” 

Contact opnemen kan via medejonge@vluchtelingenwerk.nl. Meer informatie over VluchtelingenWerk is te vinden op www.vluchtelingenwerk.nl.

advertentie