Afbeelding
Eigen foto

Crowdfunding voor Erwin en zijn gezin: darmkanker zette hun leven op z’n kop

3 december 2021 om 07:00 Mensen

NIJKERK In mei eerder dit jaar kwam het leven van de familie Ruitenbeek uit Nijkerkerveen tot stilstand. Vader Erwin (31) bleek darmkanker te hebben. Schildercollega Wim Zijl is daarom een crowdfundingsactie (link) gestart voor het jonge gezin, om hen financieel te kunnen ondersteunen.

Darmkanker is een ziekte die normaal gesproken bij mensen van rond de 60 jaar wordt geconstateerd. Niets wees er dan ook op dat Erwin zó ziek was toen hij zich in mei van dit jaar bij de huisarts opnieuw meldde met buikklachten. ,,Artsen hebben echt over het hoofd gezien dat hij darmkanker had”, zegt Wim Zijl, concullega van het bedrijf WZ Schilderwerken. ,,Hij had al enige tijd last van zijn buik. Vanwege het coronavirus gaan onderzoeken niet zo snel als in normale tijden. Op 28 mei kwam de diagnose, darmkanker, en toen stopte de wereld even.” 

VANGNET Wat volgde was een hele verdrietige tijd voor het gezin. Erwin heeft twee zoontjes van 1 en 5 jaar oud. ,,Ik ken Erwin uit het schildersvak, Erwin is net als ik zelfstandige”, vertelt Wim verder. ,,Voor ons als ZZP-ers is het lastig om een goed vangnet te regelen voor als je onverhoopt ziek wordt. Bij hem begonnen de zorgen meteen. Hij heeft twee jonge kinderen en kreeg direct stress over zijn toekomstperspectief. Hoe kun je immers als schilder blijven werken als je ineens ernstig ziek wordt? En hoe ging hij dit überhaupt overleven? En als je herstelt, hoe ziet je leven er dan uit en wat is de kwaliteit van je leven?”

Voor ons als ZZP-ers is het lastig om een goed vangnet te regelen

UITZAAIINGEN Na onderzoek bleek de schade erger te zijn dan verwacht: de kanker was buiten zijn darmen gekomen en was uitgezaaid naar zijn buikvlies. ,,Dit was echt heel erg slecht nieuws. Hij is voor een tweede keer geopereerd en bij die operatie werden er ook uitzaaiingen in zijn linkerbeen gevonden. Het was super verdrietig.” 

Erwin moest vaak naar het ziekenhuis en kreeg complicatie na complicatie. Van hoge koorts tot ontstekingen door een draagbaar infuus voor chemo. ,,Hij draagt een bepaald gen bij zich waardoor de chemotherapie niet aansloeg. We vreesden iedere dag voor wat er aan pech bij zou komen. Hij heeft zelfs op een ziekenhuiskamer gelegen met iemand die corona bleek te hebben. Hij is deels gevaccineerd, omdat zijn gezondheid zo zwak is waardoor zijn weerstand heel laag is, dus corona is levensgevaarlijk voor hem.” 

Met het geld kunnen we het gezin een mooie sint- en kerstperiode bezorgen

MOOIE KERSTPERIODE Ondanks alle tegenslag blijft Erwin positief, volgens Wim. ,,Ik heb zoveel respect voor de manier waarop hij met zijn ziekte omgaat. Maar ik weet omdat ik zelf ook schilder ben dat het leven zonder inkomen stress móet geven. Zijn echtgenote verzorgt de kinderen en ze verzorgt Erwin, daar heeft ze een dagtaak aan. Samen met zijn nicht zijn we gaan brainstormen wat we voor Erwin kunnen doen en daarom besloten we een crowdfundingactie te starten. Met het geld kunnen we het gezin een mooie sint- en kerstperiode bezorgen en we hopen te focussen op een mogelijk herstel.” 

Afgelopen donderdag hadden al 257 mensen gedoneerd en stond de teller op 11.762 euro. ,,We hebben nog een prachtige donatie van Gerard van den Tweel gekregen.” De verwachting is dat Erwin het komende jaar niet aan werken toe komt, dus al het geld is hard nodig. Op dit moment is het scenario heel onzeker. Erwin heeft een aantal loodzware operaties achter de rug. Wanneer hij naar huis mag vanuit het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam is onbekend. 

,,Deze week bekijken de artsen of het wegschrapen van de kanker van het buikvlies is gelukt. Het blijft altijd heel onzeker of alles is weggehaald. Hij is daarnaast ook bezig met het perspectief of hij ooit nog kan schilderen, dat was zijn passie. Hij heeft de komende maanden echt nodig om te herstellen, maar het blijft een moeilijk traject.”

Doneren kan via deze link

Door Maranke Pater

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie