Wilma uit Hoevelaken, zesde van rechts, is binnenkort te zien in het programma Restaurant Misverstand.
Wilma uit Hoevelaken, zesde van rechts, is binnenkort te zien in het programma Restaurant Misverstand. William Rutten

Hoevelakense Wilma te zien in programma over dementie ‘Restaurant Misverstand’

3 augustus 2021 om 11:45 Mensen

HOEVELAKEN De 60-jarige Wilma uit Hoevelaken is binnenkort te zien in het programma Restaurant Misverstand op SBS6. Het programma volgt elf relatief jonge mensen met dementie. Zij gaan tijdelijk aan het werk als restaurantmedewerker.

De meeste deelnemers hebben geen horecaervaring, maar chef-kok Ron Blaauw staat hen bij. Net als presentator Johnny de Mol en professor Marjolein de Vugt, gespecialiseerd in dementie op jonge leeftijd. 

DEMENTIE Bij deelnemer Wilma werd vorig jaar Lewy body dementie gediagnosticeerd na een jaar van onderzoeken in het VUmc. Zij moest stoppen met haar werk als verzuimmedewerker op een ROC. Wilma was altijd een echte levensgenieter, fervent musicalbezoeker en percussioniste in een sambaband. Door haar dementie is zij nu heel snel vermoeid en heeft te weinig energie om nog iets te ondernemen. Haar man Johan en twee zoons zijn een grote steun voor haar. Samen met Johan geniet Wilma gelukkig nog wel van uitstapjes naar een hotelletje, en een terrasje met een lekker drankje en hapje. 

INGRIJPEND De Hoevelakense Wilma gaat samen met de tien andere kandidaten aan de slag in het restaurant. In het afleveringen is de lol te zien die ze hebben als ze aan de slag gaan in de keuken en in de bediening, maar ook de problemen waar de medewerkers tegenaan lopen. ‘Hoe oud ben ik nu ook alweer, waar ligt het bestek en wat zit er in die cocktail?’ Het korte termijn geheugen laat hen geregeld in de steekHet gevolg voor henzelf en naasten is zeer ingrijpend, maar onder elkaar ondervinden zij veel steun. Ze ervaren in Restaurant Misverstand onder andere hoe waardevol het is om samen iets voor elkaar te krijgen en helpen elkaar op ontroerende wijze. Feit blijft dat zij zo lang mogelijk actief willen meedoen in de samenleving.

MEER BEGRIP Het programma wordt gemaakt in nauwe samenwerking met Alzheimer Nederland met als doel om het begrip voor en kennis over dementie in Nederland te vergroten. Restaurant Misverstand wordt gepresenteerd door Johnny de Mol, die op een waardige, ontroerende en soms humoristische manier laat zien welke maatschappelijke vraagstukken samenhangen met dementie. De Mol: ,,Wanneer je de diagnose dementie krijgt, verandert je leven compleet. De toekomst is niet vanzelfsprekend meer, maar de behoefte naar een actieve en volwaardige plek in de samenleving blijft bestaan. Er is veel onbegrip rondom deze ziekte en ook op de omgeving heeft dit enorme impact. Het was weer ontroerend en mooi om te zien hoe deze mensen met hun ziekte omgaan en wat ze nog allemaal kunnen en willen. Restaurant Misverstand laat dat zien en ook hoe alle deelnemers zich desondanks heel nuttig maken en daar plezier aan beleven.”

In de serie maakt professor Marjolein de Vugt ook duidelijk hoe we mensen met dementie kunnen helpen om hun kwaliteit van leven én dat van hun naasten te verbeteren.  

Restaurant Misverstand is vanaf woensdag 1 september te zien om 21.30 uur op SBS6.

advertentie
advertentie