Burgemeester Henk Lambooij met helden Remco Kompier (rechts) en Roy Oldehinkel.
Burgemeester Henk Lambooij met helden Remco Kompier (rechts) en Roy Oldehinkel. Fokko Everts

Onderscheiding voor redden Nijkerkers na ongeval op A28

Mensen

NIJKERK/PUTTEN Remco Kompier (41) uit Nieuwegein en Roy Oldehinkel (28) uit Gramsbergen zijn door de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen onderscheiden voor hun heldhaftige optreden eerder dit jaar op de A28. Zij ontvingen dinsdag een getuigschrift en een bronzen penning uit handen van burgemeester Henk Lambooij van de gemeente Putten. 

Een auto met een ouder echtpaar uit Nijkerk kwam donderdag 11 maart op de kop in het water terecht na een aanrijding op de snelweg A28 bij Putten. Vrachtwagenchauffeur Kompier schoot direct te hulp, sprong het koude water in en met een uiterste krachtinspanning bevrijdde hij de bijrijder uit de auto. 

VOORGEDRAGEN Ook Oldehinkel sprong het water in en bracht de bestuurder van de auto in veiligheid. ,,Nadat ik hoorde van deze dappere actie heb ik beide redders voorgedragen bij de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Deze medaille hebben zij verdiend. De reddingsactie was niet zonder gevaar, maar dat weerhield hen niet om in actie te komen. Iedereen kan een voorbeeld nemen aan de getoonde moed van beide heren”, aldus burgemeester Lambooij.

De erepenning is de oudste medaille in Nederland die nog steeds wordt geslagen en toegekend. De Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen bekroont al meer dan 250 jaar mensen die iemand hebben gered van de verdrinkingsdood.

Remco Kompier met zijn vader.
Remco Kompier en burgemeester Henk Lambooij.
Roy Oldehinkel en burgemeester Henk Lambooij.
Remco Kompier.
Roy Oldehinkel met partner.
Afbeelding
advertentie
advertentie