Marloes van Kruijl, projectleider Aanpak Eenzaamheid en PCSO bij Sigma.
Marloes van Kruijl, projectleider Aanpak Eenzaamheid en PCSO bij Sigma. Sigma Nijkerk

Vragenspel moet inwoners van Nijkerk helpen om over eenzaamheid te praten

25 september 2023 om 15:33 Maatschappelijk

NIJKERK Ieder jaar wordt er in de gemeente Nijkerk eind september aandacht besteed aan het thema ‘Eenzaamheid’ tijdens de Landelijke Week tegen Eenzaamheid. Sigma heeft dit jaar een vragenspel bedacht om het gesprek aan te gaan over dit onderwerp.

,,Praten over je sociale netwerk, je sociale vaardigheden en je daginvulling is niet altijd vanzelfsprekend”, legt Marloes van Kruijl, projectleider Aanpak Eenzaamheid en PCSO, uit. ,,Vaak hebben we vanuit onze opvoeding en school ook niet geleerd om dit soort onderwerpen te bespreken. De laatste jaren hebben de medewerkers van Sigma in de contacten met inwoners gezien dat het thema ‘eenzaamheid’ best een moeilijk onderwerp is. Het niet weten welke regels er horen bij sociaal contact, is vaak één van de redenen dat mensen moeilijk aansluiting weten te vinden. Het niet investeren in anderen of weten hoe je dat moet doen, zorgt ervoor dat je je steeds eenzamer kunt gaan voelen.”

VRAGENSPEL

,,Het zou een gesprek van ons allemaal moeten zijn”, vindt Sigma. Daarom hebben zij een vragenspel bedacht om inwoners bij dat gesprek te helpen. Het vragenspel ‘Praten is gezond’ is kosteloos te downloaden via de website van Sigma vanaf vrijdag 29 september. 

POSTERS

In de hele gemeente hangen inmiddels posters met vragen over de benoemde thema’s onder de vlag van Praten is Gezond. Bekende inwoners hebben ook antwoord gegeven op deze vragen. ,,Hoe opener we hier over durven praten, hoe meer dit ons zal helpen om gezonder (ouder) te worden. Dus, probeer jezelf open te stellen, ga met elkaar in gesprek en ervaar wat er gebeurt.” 

Wie meer kennis op wil doen over contact leggen en houden, kan naar de lezing van de Volksuniversiteit komen, op 26 oktober om 19.30 uur in Bibliotheek Nijkerk.Voor meer vragen over meedoen, sociaal netwerk, vaardigheden en daginvulling/tijdsbesteding, is Sigma bereikbaar via: info@sigma-nijkerk.nl of 033-2474830.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie