Afbeelding
Arjen Gerritsma

Barta en Eveline maken kerstpakketten voor minima in Nijkerk

2 december 2022 om 12:00 Maatschappelijk

NIJKERK Voor het achtste jaar op rij organiseren Barta Jansen en Eveline van Soeren een kerstpakkettenactie voor stadsgenoten die zich om welke reden dan ook niets extra’s kunnen veroorloven tijdens de feestdagen. Voor zowel gezinnen, alleenstaanden als ouderen die het niet breed hebben, zamelen de dames boodschappen in, om hen een hart onder de riem te steken deze Kerst. 

,,In deze voor velen zware financiële periode is de actie dit jaar meer nodig dan voorgaande jaren”, denkt Jansen. ,,We verwachten dat we dus ook meer aanmeldingen zullen krijgen. Dat blijkt nu al, omdat we zo vroeg al veel aanmeldingen binnen hebben”, vult Van Soeren aan. 

STILLE ARMOEDE Jansen zet zich al acht jaar lang in voor de minima: ,,Ik begon met het uitdelen van tegoedbonnen van de slager en de supermarkt, voor mensen die echt niets hadden. Ieder jaar groeide dat, omdat er zoveel stille armoede is. Vijf jaar geleden sloot Eveline zich aan, omdat zij ook al mensen hielp die weinig te besteden hebben. Daar vanuit is de Kerstactie Nijkerk ontstaan.”

In deze voor velen zware financiële periode is de actie dit jaar meer nodig dan voorgaande jaren

PAKKETTEN ,,We hebben de afgelopen jaren al heel wat gezinnen, alleenstaande en ouderen blij kunnen maken met Kerst en dat aantal groeit ieder jaar”, vult Van Soeren aan. ,,Wat begon met zo’n 20 tot 25 pakketten was vorig jaar al ongeveer 60. Dit jaar weten we het aantal nog niet, omdat de aanmeldingen nog steeds binnen komen. Maar we verwachten dat het meer zal zijn dan vorig jaar, vanwege de moeilijke financiële positie waarin deze groep zich bevind. Wat wel opvalt is dat er veel nieuwe mensen aangemeld worden. We moeten dus echt veel ophalen om de pakketten te kunnen vullen.” 

We hebben de afgelopen jaren al heel wat gezinnen, alleenstaande en ouderen blij kunnen maken met Kerst

BOODSCHAPPEN De dames roepen inwoners van de gemeente Nijkerk op om diverse artikelen bij hen in te leveren. Vooral dagelijkse boodschappen en producten zoals koffie, wasmiddel, keukenpapier en tandpasta zijn gewenst. ,,Gaat u boodschappen doen? Neem dan wat extra’s mee voor een ander. Misschien heeft u nog iets in de kast staan wat u niet gebruikt of weet u niet wat u met uw kerstpakket aan moet. Lever het dan alstublieft bij ons in of neem contact met ons op, dan komen we het ophalen.” Om alles te kunnen bekostigen, zijn de initiatiefneemsters ook op zoek naar sponsors. Daarom zijn ze een crowdfunding gestart op www.steunactie.nl

Van alle ingeleverde boodschappen maken de dames kerstpakketten voor de mensen die zich hebben aangemeld voor de actie of door iemand anders zijn aangemeld. ,,Laten we ook dit jaar weer proberen onze stadsgenoten die er niet om vragen en zich er vaak voor schamen een mooie Kerst te bezorgen.” 

Contact opnemen kan op de volgende manieren: Barta Jansen van Jorksveld (email bpjansen@kpnmail.nl of bel 0622781296) en Eveline van Soeren Jansen (email eveline-99@hotmail.com of bel 0624116555).

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie