Afbeelding
Aalt Guliker

Carbid schieten en vuurwerk afsteken: Dit zijn de regels voor de jaarwisseling

28 november 2022 om 12:26 Maatschappelijk Tips van de redactie

NIJKERK De regels voor de komende jaarwisseling binnen de gemeente Nijkerk zijn bekend. Carbid schieten op oudejaarsdag is toegestaan tussen 10.00 en 00.00 uur. Een vergunning aanvragen is niet nodig, maar mensen moeten zich wel aan de spelregels houden. 

Het afschieten mag alleen gedaan worden door een meerderjarige die niet heeft gedronken. Tenminste één andere meerderjarige die niet onder invloed is, moet toezicht houden op het carbid schieten en de naleving van de veiligheidsregels.

REGELS Er mag alleen carbid worden geschoten buiten de bebouwde kom vanaf een goed verlicht terrein op een afstand van tenminste 100 meter van woonbebouwing. Het vrije schootsveld moet minimaal 100 meter zijn, hierin mogen ook geen verharde of onverharde wegen liggen. Het terrein waarop wordt geschoten, moet afgezet zijn met lint. Er mag een bus worden gebruikt van maximaal 100 liter. Het wegschieten van busdeksels of andere gevaarlijke voorwerpen is verboden. Het gebruik van een bal is wel toegestaan. Met het carbidteam Nijkerkerveen is afgesproken dat zij in het buitengebied van Nijkerkerveen een weiland gaan ombouwen tot evenemententerrein.

HORECA De horeca mag in de nacht van 31 december op 1 januari open zijn tot uiterlijk 05.00 uur. Het gaat om commerciële horeca.

VUURWERK Vuurwerk afsteken mag alleen 31 december vanaf 18.00 uur. Inwoners die nu al last hebben van het afsteken van vuurwerk kunnen zich melden bij de politie. Bij levensbedreigende situaties of het vermoeden van illegaal vuurwerk wordt geadviseerd hiervan melding te doen. Het anoniem melden van opslag, handel of transport van illegaal vuurwerk of vernielingen kan via 0800-7000 of via meldmisdaadanoniem.nl.

VUURWERKAFVAL De gemeente Nijkerk doet mee aan de landelijke campagne vuurwerkafval. Inwoners worden verzocht hun eigen afval van het vuurwerk op te ruimen. De campagne is bedoeld om slachtoffers door vuurwerkafval te voorkomen.

Vreugdevuren zijn oudejaarsnacht toegestaan in de gemeente Nijkerk, maar niet bij speelterreinen, voetbalkooien, parkeergarages of kunstgrasveldjes.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie