Afbeelding
SK via Pixabay

Gemeente Nijkerk kampt met hoge energielasten

19 september 2022 om 19:36 Maatschappelijk

NIJKERK De gemeente Nijkerk kampt net als vrijwel alle gemeenten in Nederland met stijgende energielasten. Voor 2022 wordt een stijging voorzien van 137.000 euro. Daarmee komen de totale kosten van gas, water en licht in 2022 uit op ruim 800.000 euro. Voor 2023 ziet het er stukken slechter uit. Volgend jaar verwacht Nijkerk in totaal 3,2 miljoen euro kwijt te zijn aan gas, water en licht. Dat laat de gemeente weten in een persbericht.

,,De stijging van de energiekosten kent meerdere oorzaken: de beperkte aanvoer van gas uit Rusland als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de matige aanvoer van steenkool als gevolg van laag water in augustus, de beperkte capaciteit van waterkrachtcentrales in Noorwegen en het beperkte aanbod van vloeibaar gas (lng). Verder is van belang dat Frankrijk, in normale tijden een leverancier van energie, nu een kopende partij is geworden omdat de kerncentrales niet volledig werken,’’ zegt de gemeente. 

SCHERPER De ontwikkeling van de energielasten is voor de gemeente Nijkerk aanleiding nog scherper naar het eigen energieverbruik te kijken. ,,Er is een energieplan in de maak, dat zich richt op de verdere vermindering van het energieverbruik van alle gemeentelijke activiteiten. Zoals de openbare verlichting en het energieverbruik in de gemeentelijke gebouwen. Ook onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om extra in te zetten op het verduurzamen van het nieuwe gemeentehuis.’’

ENERGIEPLAN Het energieplan komt boven op de maatregelen die de gemeente Nijkerk al neemt om energie duurzaam op te wekken en het energieverbruik terug te dringen.,, De Routekaart Nijkerk Energie Neutraal 2050 is een belangrijke leidraad om het energieverbruik gemeente breed terug te dringen. Daarnaast is het besparen van gas, water en elektriciteit een vast onderdeel van de gemeentelijke bedrijfsvoering. Zo is bijvoorbeeld de openbare verlichting grotendeels vervangen door ledverlichting. Gemeentelijke panden worden verduurzaamd, onder andere door plaatsing van zonnepanelen op het nieuwe gemeentehuis en de brandweerkazerne. Verder wordt bij alle aansluitingen in de openbare ruimte (denk aan marktkasten en rioolgemalen) bij renovatie en vervanging gekeken naar energiebesparende maatregelen,’’ aldus de gemeente. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie