Afbeelding
Pixabay

Gemeenten Nijkerk, Barneveld en Scherpenzeel werken samen om onveiligheid in gezin aan te sturen

13 september 2022 om 15:00 Maatschappelijk

NIJKERK De gemeente Nijkerk wil de hulp bij onveiligheid in het gezin anders aansturen. Dat zegt wethouder René Windhouwer. ,,Je hoort van veel ouders en kinderen dat ze zich niet gehoord, gezien en geholpen voelen. Medewerkers binnen de jeugdzorg zelf zeggen dat het systeem wel erg complex is. Daardoor krijgt men te maken met het uit huis plaatsen van kinderen en dat is iets wat we eigenlijk zo veel mogelijk willen voorkomen.”

Na een geslaagde proef in Ede is nu door de gemeenten Nijkerk, Barneveld en Scherpenzeel besloten samen te werken als het gaat om de hulpverlening voor jeugd en gezin. ,,De situatie hier is toch anders dan in Ede dus hebben we met elkaar gekeken hoe we een vervolg konden geven aan de ervaringen die daar zijn opgedaan.” Er wordt gewerkt aan landelijke wet- en regelgeving. Windhouwer: ,,Wij hebben besloten daar niet op te wachten tot die er is. Andere regio’s kunnen dan ook profiteren van de ervaringen die wij hebben opgedaan.”

Ik vind het ontzettend belangrijk dat we ‘onze’ kinderen zo goed mogelijk beschermen en voorkomen dat ze uit huis worden geplaatst

DESKUNDIGEN Door de samenwerking kunnen medewerkers uit het lokale team voortaan hulp vragen en inzetten van deskundigen uit het regionale veiligheidsteam. Dit verkort de wachttijd en voorkomt dat gezinsleden hun verhaal aan verschillende deskundigen moeten vertellen. Volgens René Windhouwer is het grote verschil dat indien een medewerker uit het lokale team zich zorgen maakt over de situatie in een gezin onmiddellijk de juiste ondersteuning kan krijgen. ,,Ik vind het ontzettend belangrijk dat we ‘onze’ kinderen zo goed mogelijk beschermen en voorkomen dat ze uit huis worden geplaatst. Dit regionaal team is een echte verbetering.”

In alles blijft de medewerker van de gemeente het aanspreekpunt bij het verlenen van de noodzakelijke hulp. ,,Die is de contactpersoon voor het gezin en wordt daarmee voor hen een vertrouwd gezicht.” De medewerker kan onder meer hulp vragen aan deskundigen van Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en gecertificeerde instellingen voor de jeugdbescherming.

TRAINING De medewerker van het gemeentelijk team krijgt dezelfde training als de overige hulpverleners. Dat maakt het mogelijk samen na te denken over de beste hulp die aan het gezin kan worden geboden. ,,Daarmee is die hulp eenduidig en is sneller duidelijk welke hulp er moet komen.”

Stapje voor stapje kunnen we de komende twee jaar met de nieuwe wijze van hulpverlening ervaring op doen

De nieuwe werkwijze sluit, zo zegt de wethouder, aan bij het uitgangspunt dat kinderen thuis in het gezin horen. ,,Stapje voor stapje kunnen we de komende twee jaar met de nieuwe wijze van hulpverlening ervaring op doen. Leren wat wel werkt en wat niet.” De aftrap is van de zomer gedaan. ,,Iedereen is er van overtuigd dat we echt op de nieuwe manier moeten gaan werken. Van Ede hebben we begrepen dat daar door de nieuwe werkwijze significant verbetering is opgetreden.”

In 2019 zijn 36 kinderen binnen de gemeente Nijkerk uit huis geplaatst, in 2020 waren dat er 34 en in 2021 in totaal 32. Tot en met juni van dit jaar zijn twaalf kinderen uit huis geplaatst.

door Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie