Afbeelding
Big Challenge

Varkenshouder Evert van Liefting uit Nijkerk beklimt Alpe d’Huez

Maatschappelijk

NIJKERK Veehouders en hun toeleveranciers uit heel Nederland zetten zich elke dag met hart en ziel in voor de zorg van hun dieren. Komende week laten ze die zorg voor één week over aan een ander. Dat geldt ook voor Evert Liefting uit Nijkerk. Hij beklimt dan, samen met nog heel veel afgevaardigden uit de veehouderij onder de noemer Big Challenge, de Alpe d’Huez. 

Hun doel is om samen zoveel mogelijk sponsorgeld bijeen te fietsen, wandelen en hardlopen dat besteed wordt aan onderzoek tegen kanker. De veehouderij heeft dit jaar al een bedrag van 1.300.000 euro bijeengebracht.

Evert Liefting laat komende week de zorg voor zijn zeugen en biggen over aan zijn zoon om wandelend de Alpe d’Huez te beklimmen. ,,Komende week doe ik mee aan Alpe d’Huez om samen met andere collega’s uit de veehouderij een einde te maken aan de ellende en de onmacht die de ziekte kanker in onze maatschappij veroorzaakt. Een ziekte die toeslaat bij één op de drie mensen en daarbij ook grote gevolgen heeft voor familieleden, vrienden en collega’s.”

17.000 EURO ,,Door corona hebben we niet één maar drie jaar activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen in de strijd tegen kanker”, vertelt hij verder. ,,Samen met mijn vrouw organiseerden we een wandeltocht met ontbijt, we maakten en verkochten zelf advocaat en verkochten rookworsten van onze eigen varkens. Ook organiseerden we een bijeenkomst waarin we kerststukjes maakten en verkochten we T-shirts. Omdat de Boerenmaandag in onze stad niet doorging, vroegen we via Facebook en appgroepen om het geld dat ze normaal aan bier uitgaven, nu aan ons te doneren. Alles bij elkaar leverden onze acties en donaties van bedrijven, familie en vrienden ongeveer 17.000 euro voor onderzoek naar kanker op.” 

VEEHOUDERIJ Big Challenge bestaat sinds 2009 en is van de veehouderij. Daartoe is in 2010 de Stichting BIG Challenge opgericht. Big Challenge was het initiatief van Herman Houweling, zelf werkzaam in de veehouderij, die overleed aan de gevolgen van kanker.

Alpe d’HuZes is een actie waarbij deelnemers, alleen of in een team, geld bijeen brengen om daarmee een bijdrage te leveren aan de strijd tegen kanker. Onder het motto ‘Opgeven is geen optie’ beklimmen deelnemers op één dag zo vaak mogelijk de legendarische Alpe d’Huez. Dat doen ze fietsend, hard lopend of wandelend zo vaak mogelijk. Het opgehaalde sponsorgeld komt voor 100 procent ten goede aan kankeronderzoek.

advertentie