Sparta Nijkerk vraagt in het weekend van 22 en 23 april aandacht voor Matchis.
Sparta Nijkerk vraagt in het weekend van 22 en 23 april aandacht voor Matchis. Sparta Nijkerk

Sparta Nijkerk vraagt aandacht voor stamceldonatie

13 april 2022 om 14:12 Maatschappelijk

NIJKERK De derde helft van voetbal wordt regelmatig met een schuin oog bekeken. Toch komen er goede ideeën uit voort, zoals bij de vrijdagavondteams van Sparta Nijkerk 35+ en 45+. Zij kwamen met het idee om de aandacht te vestigen op het werven van stamceldonoren. Het bestuur was meteen enthousiast en in het weekend van 22 en 23 april zal zowel op vrijdagavond als zaterdagmiddag de aandacht worden gevestigd op Matchis, het Nederlandse centrum voor stamceldonoren.

De vrijdagavondcompetitie wordt bij Sparta Nijkerk steeds populairder, zowel voor de herenteams als vrouwenteams. Tijdens de ‘derde helft’, zeg maar de nazit, vertelde één van de spelers over zijn ervaring met stamceldonatie. Veel van de teamgenoten werden geraakt door zijn verhaal, omdat je als stamceldonor een leven kunt redden. Voor patiënten met een vorm van bloedkanker, zoals leukemie, zijn stamcellen van een donor namelijk vaak de laatste kans op leven.

STAMCELDONATIE Tijdens een gesprek met voorzitter Johan Evers over het verhogen van de aantrekkingskracht van, en extra festiviteiten rond, het vrijdagavondvoetbal, kwam het gesprek over stamceldonatie op tafel. Er werd besloten dat op vrijdagavond 22 april, als vijf teams van Sparta Nijkerk (M/V) hun thuisduels afwerken, de aandacht zou worden gevestigd op Matchis en hun werkzaamheden. Het initiatief werd vervolgens doorgetrokken naar de zaterdag, als het eerste een thuisduel afwerkt tegen Sportlust’46.

Op de vrijdag komt Sparta Nijkerk in de KNVB-competitie uit met vier herenteams, eerlijk verdeeld tussen 35+ en 45+. Ook zijn er drie vrouwenteams actief. Het initiële plan was om aandacht te vestigen op ledenbinding en werving van extra spelers op 22 april. Daarom wordt er extra aankleding voor deze speelavond geregeld, zoals een live optreden. ,,Er spelen die avond vijf teams thuis, dus een mooie avond voor wat festiviteiten. Het idee om een goed doel, in dit geval Matchis, te betrekken, was een vervolg op de gesprekken die we er als teams over hadden,” stelt Herman van Esveld als woordvoerder van de actie.

MATCHIS De stichting Matchis zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Deze transplantatie is voor patiënten noodzakelijk om te kunnen overleven. Stichting Matchis is een non-profit organisatie die sinds 2008 een ANBI-status heeft. Meer informatie over het werk van de stichting is te vinden op Matchis.nl. 

Op de Ebbenhorst zal rond de duels worden gecollecteerd voor het werk van de stichting, maar belangrijker is wellicht de voorlichting over stamceldonatie. Matchis zal zaterdagmiddag aanwezig zijn met een informatiestand en voorlichtingsmateriaal en zij hopen met de samenwerking extra donoren te werven. Elke extra donor is pure winst, maar Sparta Nijkerk hoopt dat de aandacht voor Matchis meer oplevert. 

Spelers of speelsters die willen beleven hoe het is om op vrijdagavond te voetballen in een fijne sfeer, zijn ook van harte welkom op 22 april.

Door Rob Schoon

Rob Schoon
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie