Afbeelding
ARJEN GERRITSMA

Ceremonie wederom zonder publiek bij Dodenherdenking in Van Reenenpark

22 april 2021 om 07:27 Maatschappelijk

NIJKERK De commissie Herdenkingen en Plechtigheden Nijkerk is ook dit jaar genoodzaakt om vanwege de COVID maatregelen de herdenking op alternatieve wijze in te vullen. Wederom kunnen de gebruikelijke plechtigheden op Dodenherdenking (4 mei) niet doorgaan. Dit geldt ook voor de stille tocht langs oorlogsmonumenten. Na nauw overleg met de gemeente is een alternatief programma opgesteld.

Net als vorig jaar worden er bij de monumenten op de gebruikelijke route kransen gelegd door zorg van de commissie zonder publiek. De ceremonie bij monument “1940-1945” in het Van Reenenpark vindt dit jaar eveneens doorgang, maar ook hier helaas zonder publiek. A1 Mediagroep en andere mediapartners zenden de plechtigheid vanaf 19.00 uur rechtstreeks uit. Na een korte opening door commissievoorzitter Wijnand Dirksen zal er eerst een gedicht door Carlijn van Veluw (Corlaer College) worden voorgedragen. 

Aansluitend neemt burgemeester Renkema het woord. Aansluitend hierop vertelt Henry Hamstra wat zijn familie is overkomen als gevolg van de razzia in Putten in 1944 en wat de gevolgen hiervan zijn geweest in Nijkerk. Na de toespraken en voordrachten blaast een trompettist het signaal Taptoe, voordat de stilte intreedt. De commissie roept het Nijkerkse publiek op dan naar buiten te gaan, om voor de deur van hun eigen woning - op gepaste afstand van elkaar - samen twee minuten stil te zijn

Met het spelen van het Wilhelmus wordt de stilte doorbroken. Daarna wordt namens alle inwoners van de gemeente Nijkerk één krans gelegd bij het monument “1940-1945”. Voorafgaand aan de plechtigheid in de avond zijn er dan al kransen gelegd bij het gedenkteken aan de Bruins Slotlaan, het Joods Monument, het Verzetsmonument aan de Vrijheidslaan en het Indië monument. Alle kransleggingen en de plechtigheid in het Van Reenenpark zijn vanuit huis live te volgen via de kanalen van A1 Mediagroep en haar mediapartners. Tussen de kransleggingen door worden enkele korte reportages uitgezonden met medewerking van Anton van Renssen.

Programma:

08.00 uur Scouting Nijkerk hijst de vlaggen bij alle oorlogsmonumenten

19.00 uur De Commissie Herdenkingen en Plechtigheden Nijkerk legt (zonder publiek) kransen bij alle oorlogsmonumenten die langs de route van de stille tocht (die dit jaar niet doorgaat) liggen.

19.40 uur Commissievoorzitter Wijnand Dirksen opent de plechtigheid die live te volgen is via de kanalen van A1 Mediagroep. Door Carlijn van Veluw wordt een gedicht voorgedragen. Burgemeester Gerard Renkema spreekt het thuispubliek toe. Henry Hamstra vertelt over de gevolgen voor zowel zijn familie als wat in Nijkerk gebeurde als gevolg van de razzia in Putten.

19.58 uur Signaal Taptoe.

20.00 uur Twee minuten stilte om te herdenken: het thuispubliek wordt opgeroepen buiten voor hun deur – op gepaste afstand van elkaar – samen te herdenken 20.02 uur Afsluit signaal met aansluitend het Wilhelmus20.04 uur Kranslegging bij het monument “1940-1945”.

Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van ‘s ochtends vroeg tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie