De politie moest verschillende keren ingrijpen bij jongerenoverlast in Barneveld, zoals bij het tunneltje bij De Meerwaarde.
De politie moest verschillende keren ingrijpen bij jongerenoverlast in Barneveld, zoals bij het tunneltje bij De Meerwaarde. AberMedia

Politie Nijkerk over 2020: corona, demonstraties en minder inbraken

31 december 2020 om 12:29 Maatschappelijk

NIJKERK De politie van de eenheid Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel zal tijdens de jaarwisseling met meer mensen dan normaal op straat te vinden zijn. Dit heeft onder meer te maken met het afgekondigde vuurwerkverbod en de coronamaatregelen die van kracht zijn. Volgens politiechef Harrie Wilbrink was 2020 een heel bijzonder jaar, waarbij zijn mensen ook met verschillende demonstraties te maken kreeg.

Richting oudjaarsnacht zal het aantal politiemensen in het gebied toenemen van 14 naar 24 mannen en vrouwen, om een oogje in het zeil te houden. Mocht sprake zijn van openbare ordeproblemen, dan kunnen er mensen uit omliggende eenheden naar Barneveld worden gehaald. En loopt het helemaal uit de hand, dan staan arrestatie-eenheden en mobiele eenheden klaar om te ondersteunen. Voor de agenten heeft de veiligheid van hulpverleners de hoogste prioriteit, daarachter volgen de handhaving van de openbare orde, de coronamaatregelen en pas als laatste het afgekondigde vuurwerkverbod. Politiechef Harrie Wilbrink zegt hierover: ,,Als er sprake is van excessen of grote overlast dan treden we uiteraard op. Ons optreden zal maatwerk zijn, afhankelijk van problematiek, locatie en personen.”

CORONA BIJ AGENTEN Volgens hem was 2020 voor zijn eenheid een ‘heel apart jaar’. Zijn mensen moesten worden ingezet op andere thema’s dan voorgaande jaren. ,,Dat heeft uiteraard heel veel te maken met Covid-19”, legt Wilbrink uit. De politie had dit jaar een belangrijke taak bij de handhaving van de maatregelen om het virus in te dammen. Een positief punt daaraan was voor Wilbrink dat de samenwerking met de gemeente Barneveld en de boa’s in zijn ogen heel goed is verlopen. ,,Het was belangrijk dat we de juiste dingen op dezelfde wijze deden. Daar was afstemming voor nodig: wanneer waarschuw je alleen en wanneer verbaliseer je? Dat is heel goed gegaan.” Het politieteam kreeg dit jaar ook te maken met veel coronabesmettingen, vertelt Wilbrink. ,,Ondanks onze maatregelen werden tijdens de tweede coronagolf elf politiemensen besmet en werden nog eens vijf in quarantaine geplaatst”

VIRUSWAANZIN Centraal stonden volgens Wilbrink in 2020 ook de vele protestacties.De politie trad op tijdens demonstraties van boeren, groeperingen als Viruswaanzin of bij anti-racismeprotesten. ,,Daarin hebben we grote flexibiliteit moeten betrachten: veel van die acties speelden zich niet ons gebied af, maar er werden wel jongens van ons team op gezet. Zij zijn speciaal getraind om dit soort acties in goede banen te leiden. Zo hebben we dit jaar vaker flexibel moeten inspelen op ontwikkelingen en onze dienstverlening moeten aanpassen.”

Jannes Bijlsma

advertentie
advertentie