Jamie Lee van Londen (l) en Ingeborg van der Wielen organiseren samen het Leesfestival.
Jamie Lee van Londen (l) en Ingeborg van der Wielen organiseren samen het Leesfestival. Maranke Pater

Leesfestival voor Nijkerkse jongeren: ‘We willen er een meerjarig event van maken’

16 september 2020 om 11:45 Maatschappelijk

NIJKERK Boekhandel Roodbeen en Bibliotheek Nijkerk organiseren voor het eerst een Leesfestival voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Hiermee sluiten zij aan op de landelijke Boekenweek voor Jongeren. Verschillende bekende auteurs zullen de komende weken de middelbare scholen in de stad bezoeken.

door Maranke Pater

Jamie Lee van Londen (Bibliotheek Nijkerk) en Ingeborg van der Wielen (Boekhandel Roodbeen) sturen het festival aan. Jamie Lee: ,,We zijn binnen de bibliotheek heel druk geweest met het opzetten van een jongerenprogramma voor het voortgezet onderwijs. De activiteiten voor deze scholieren vanuit de bibliotheek bleven wat achter bij de educatieprogramma’s die we voor het basisonderwijs hebben. De Boekenweek voor Jongeren is een uitgelezen kans om hierbij aan te sluiten.”

ONTLEZING De Boekenweek voor Jongeren is een jaarlijks landelijk festival gericht op jongeren van 15 tot 18 jaar in de midden- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Ingeborg: ,,We hopen dat deze groep jongeren de stap gaat maken naar het lezen van volwassenenliteratuur en het Leesfestival is hier een mooi middel voor.”

Uit verschillende rapporten van de overheid is gebleken dat er ontlezing plaatsvindt onder jongeren. Jamie Lee: ,,Het ledenaantal van jongeren is in de bibliotheek verwaarloosbaar. Het voortgezet onderwijs ziet dat er een urgentie is om de jongeren weer aan het lezen te krijgen. Mooi om dit af te kunnen trappen met het Leesfestival”

Het doel was om het Leesfestival in de stad groots op te zetten met activiteiten op verschillende locaties van 18 september tot en met 26 september. Door de coronacrisis wordt het Leesfestival in een afgeslankte vorm aangeboden op de scholen met schrijversbezoeken. Ingeborg: ,,We willen er een meerjarig event van maken. We zijn blij dat we op beide locaties van het Corlaer College en het Aeres het festival wel door kunnen laten gaan. Volgend jaar hopen we ook andere locaties een activiteit te kunnen organiseren.”

We willen op de scholen een vaste plek inrichten waar jongeren boeken kunnen aanraken en kunnen lezen

SCHRIJFSTERS OP SCHOLEN Op 25 september komt de schrijfster Marloes Morshuis op het Aeres. Haar boek Borealis heeft veel bekendheid gekregen en is uitgekozen voor Nederland Leest Junior. Jamie Lee: ,,Marloes gaat naar veel vmbo-scholen toe om over haar boeken te praten. Dit omdat ze van deze jongeren spontane en confronterende reacties krijgt. Borealis gaat over een wereld waar duurzaamheid belangrijk is. Veel jongeren van het Aeres zijn geïnteresseerd in wat er met de natuur gebeurt. Ze zullen waarschijnlijk een mening hebben over het klimaat en het ingrijpen in de natuur en de waardering voor de mensen die er mee bezig zijn.”

De schrijfster Margje Woodrow gaat op 28 september naar de derde klassen van Corlaer vmbo. Ingeborg: ,,Ze schrijft jeugdthrillers en is daar erg succesvol mee. Vorig jaar schreef zij zelfs een speciaal verhaal voor de Boekenweek voor Jongeren. Margje is een auteur die bij heel veel docenten minder bekend is, maar bij jongeren al wel. Margje zal tijdens haar gesprek met de leerlingen hen triggeren en brainstormen waar haar volgende boek volgens hen over zal moeten gaan.”

De meeste scholieren zijn al tijden niet in de bibliotheek geweest

BOEIEN Scholieren in de vierde en vijfde klassen havo/vwo Corlaer worden verrast met een bezoekje van schrijver Toine Hermans. Jamie Lee: ,,Dit is een auteur die goed in staat is om grote groepen te boeien. Toine zal spreken over hoe zijn werk als journalist hem ertoe aan heeft gezet ook fictie te gaan schrijven. Hij zal worden geïnterviewd door John Schrijnemakers, lid van de vakjury voor de Prijs voor het Beste Boek voor Jongeren. Toine is misschien niet zo bekend maar schreef met ‘Pristina’ een boek over de actualiteit van migratie, waarin een jong maar krachtig hoofdpersonage het moet opnemen tegen de regels van de overheid.”

De bibliotheek werkt samen met beide locaties van het Corlaer College. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de invulling van de samenwerking. Onlangs heeft Corlaer havo/vwo een aantal boeken gekregen voor de leerlingen om te lezen, voor ‘lezen voor de lijst’. Scholieren en docenten worden in deze samenwerking gestimuleerd om tijdens lessen Nederlands naar de bibliotheek te komen.

VASTE PLEK ,,De meeste scholieren zijn al tijden niet in de bibliotheek geweest”, zegt Jamie Lee. ,,Het vmbo van het Corlaer College zit in een subsidieprogramma voor de eerste klassen waardoor ze ook auteurs in de klas ontvangen en met het docententeam kunnen deelnemen aan een docententraining gericht op leesbevordering. We willen op de scholen een vaste plek inrichten waar jongeren boeken kunnen aanraken en kunnen lezen. Vooralsnog is er geen personeel beschikbaar om een mediatheek te kunnen realiseren die altijd geopend is onder schooltijd. Met themacollecties die naar de scholen toe worden gebracht hopen we boeken dichterbij de jeugd te krijgen. Docenten krijgen ook handvatten om creatief schrijven en poëzie meer op de kaart te zetten.”

Leesplezier en leesmotivatie vergroten is de oplossing

In boekhandel Roodbeen komen docenten van Corlaer havo/vwo samen voor een training over leesbevordering onder de jeugd. Ingeborg: ,,We kunnen dan meteen laten zien welke nieuwe boeken er zijn. Het is fijn dat er op de scholen een stap is gezet om te werken aan de leescultuur op school. In een rijke omgeving als de bibliotheek of de boekhandel worden leerlingen uit hun cocon gehaald. We willen docenten laten onderdompelen in de huidige lectuur en literatuur die er voor jongeren beschikbaar is.”

LEESPLEZIER Nadya Aboyaakoub, wethouder Cultuur: ,,Sombere conclusie eigenlijk dat jongeren steeds minder lezen. Leesplezier en leesmotivatie vergroten is de oplossing. Als ouder(s) voorlezen en het goede voorbeeld geven is natuurlijk het startpunt maar ook erachter komen wat jongeren leuk vinden en daarop aansluiten kan ook een bijdrage leveren. Het Leesfestival voorziet daarin.”

Actuele informatie over alle auteursbezoeken en Boekenweek voor Jongeren zijn te vinden op de website van de Bibliotheek: www.bibliotheeknijkerk.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie