Hospice Nijkerk houdt twee informatiebijeenkomsten.
Hospice Nijkerk houdt twee informatiebijeenkomsten. Hospice Nijkerk

Hospice zoekt extra vrijwilligers

Maatschappelijk

NIJKERK Hospice Nijkerk is op zoek naar extra zorgvrijwilligers. Het hospice biedt professionele zorg aan ongeneeslijk zieke mensen met een korte levensverwachting. Verpleegkundigen worden bijgestaan door zorgvrijwilligers, maar zorgvrijwilligers kunnen ook ingezet worden bij zorgvragers die de laatste levensfase thuis willen doorbrengen.

Een vrijwilliger vertelt: ,,Als geliefden gaan overlijden, is dat een moeilijke tijd. Een tijd van definitief afscheid nemen. Voor de één is het hospice de juiste plaats, de ander wil liever thuis blijven. Hoe mooi is het dan als dat mogelijk wordt gemaakt. De mantelzorgers hebben er alles voor over, maar op een gegeven moment kan het toch te veel worden. En dan kunnen wij er zijn om te ondersteunen."

Een paar uur per week is vaak al genoeg. ,,De mantelzorger kan rustig weggaan of soms bijslapen. Wij zijn bij de zieke en dat is onze belangrijkste taak: aanwezig zijn en aandacht geven. Medische handelingen hoeven we niet te doen. Dat doet de thuiszorg. Maar wel de gewone dingen zoals: eten of drinken geven, helpen bij de toiletgang, visite binnen laten of juist niet. Soms hoef je ook helemaal niets te doen. Een haakwerkje of een eigen boek lezen, zodat de zieke zich niet 'verplicht' voelt om te praten. Af en toe heb je mooie gesprekken en bouw je een band op als je er wat langer komt. Maar het is vooral de dankbaarheid van de mantelzorger die even tijd voor zichzelf heeft en de zorg dan weer aan kan dat dit vrijwilligerswerk voor mij tot het mooiste maakt."

Vrijblijvend informatie inwinnen over het vrijwilligerswerk kan op de informatiebijeenkomst op dinsdag 3 september om 14.30 of woensdag 11 september om 19.30 in het hospice, Vetkamp 23 in Nijkerk. Aanmelden: info@hospicenijkerk.nl. Meer informatie: www.hospicenijkerk.nl.

advertentie