Afbeelding
Peter van Milgen

Vrijwilligers brengen 1 miljoen liter water het bos in

lokaal

NIJKERK Vrijwilligers hebben de afgelopen weken ruim 1 miljoen liter naar de natuurterreinen op de Veluwe gebracht. Met behulp van vrachtwagens, waterwagens en watertanks zijn meer dan 100 drinkplaatsen op de Veluwe gevuld. Maandagavond werd weer ruim 75.000 liter het bos in gereden. ,,In het gebied rondom Nunspeet, Nijkerk, Harderwijk, Putten en Ermelo kunnen de zwijnen, herten en reeën weer heerlijk drinken en baden", vertelt initiatiefnemer Peter van Milgen. 

Van Milgen zag vijf weken geleden een wild zwijn zoeken naar water. Het dier was volgens hem zo verzwakt dat het nauwelijks nog kon lopen. ,,Voor wilde zwijnen is heb belangrijk dat ze in water kunnen rollen om af te koelen, omdat ze niet kunnen zweten", vertelt Van Milgen. Omdat er nog lang geen regen in het vooruitzicht was, bedacht Van Milgen samen met Wildbeheerseenheid Noord-West een actieplan. Hij benaderde Grond- en Loonwerkbedrijf van Beek, Firma Minkcon BV, Firma Wallet, Loonbedrijf van Hierden en Drost Hoveniers voor het juiste materiaal om het water te brengen. Van de Brug Internationaal Tanktransport uit Putten stelde het water ter beschikking. ,,Zij hebben een pomp waar we 1500 liter per minuut mee konden vullen."

[WATER NODIG] De dieren lijken blij met de komst van het water: ,,Vanaf de tweede waterronde stond het wild al te wachten. Heel bijzonder", vertelt Van Milgen. ,,Het is mooi om de grote hoeveelheden wildsporen in de zoelen te zien. Dat betekent dat het wild er goed gebruik van maakt", gaat hij verder. ,,Juist de zeugen die volop kleine biggen hebben, hebben veel water nodig."

['GEWELDIG TEAM'] Het water blijft ongeveer een week staan, dan moeten de vrijwilligers opnieuw gaan rijden. Van Milgen is blij met alle vrijwilligers die belangeloos komen helpen en met de sponsors die de vrijwilligers van eten en drinken hebben
voorzien. ,,Een geweldig team", zo besluit hij. 

Afbeelding
advertentie