Afbeelding
Gerrit Steen

Vliegtuigbom in Hoevelakense Bos tot ontploffing gebracht

lokaal

HOEVELAKEN Met een doffe knal is donderdag rond 12.30 uur de vliegtuigbom tot ontploffing gebracht die twee weken geleden gevonden werd in het Hoevelakense Bos.

Twee amateurhistorici vonden daar op maandag 16 juli een vliegtuigbom (500 ponder) uit de Tweede Wereldoorlog. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) maakte de bom donderdag in het Hoevelakense Bos onschadelijk. 

[VEILIGE AFSTAND] De rijkelijk aanwezige pers en toegesnelde toeschouwers werden op een veilige afstand van 200 meter gehouden. Met de camera's in de aanslag hoopte men toch nog iets van een ontploffing op de gevoelige plaat te kunnen vastleggen. Het was helaas ijdele hoop. De bom was goed afgeschermd met zand en er waren te veel bomen om goed zicht op het gebeuren te hebben.

[TRILLING] Op de bom was van te voren 700 kubieke meter zand gestort, in totaal meer dan 30 vrachtwagens. De omwonenden werden gewaarschuwd dat de knal wellicht enige trilling in de grond kon veroorzaken. De familie de Jong, wiens huis op ongeveer 80 meter van de bom staat, was de enige familie die haar woning moest verlaten.

[SCHERVEN] Na afloop kon de aanwezige pers zien wat de bom voor schade aangericht had. Er viel weinig te zien, er was een gat in de grond geslagen, die gedeeltelijk ook weer dichtgevallen was doordat het zand weer naar beneden viel. Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gingen op zoek naar scherven, die ook getoond werden aan de aanwezigen.

Burgemeester Renkema was ook aanwezig en vond dat de actie zeer geslaagd was: ,,Echt spannend is het niet geweest, de EOD had de zaak goed onder controle."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie