De ministoomdag is een feest voor jong en oud.
De ministoomdag is een feest voor jong en oud. Eigen foto

Ministoomdag in Arkemheense polder

lokaal

NIJKERK De jaarlijkse ministoomdag wordt op 11 augustus voor de 32ste keer gehouden op het terrein van Stoomgemaal Arkemheen. Het meer dan 130 jaar oude stoomgemaal Hertog Reijnout is dan in vol bedrijf en in het bezoekerscentrum is veel te zien.

Gerrit Steen

Rondom het stoomgemaal zijn op die dag tal van attracties en activiteiten. De grote stoomwals is in bedrijf te bewonderen is en ook de reuze stoomtractor 'De Majoor'. Tevens is er een stenenbreker die wordt aangedreven door de gereviseerde stoomtractor 'De Meent'. Daarnaast kunnen de bezoekers een aantal grote en kleine stoomtractoren en stoomboten in werking zien. Verder zijn er diverse werkende stoommachines in zowel grote als kleine uitvoering te bewonderen en rijden er spoortreinen op verschillende spoorbreedtes.

[ADELAAR] Aan de steiger ligt zoals vanouds de grote stoomsleepboot de Adelaar uit 1925 met de prachtige triple expansie stoommachine. Hiermee kunnen bezoekers een rondvaart maken op het Nijkerkernauw. Voor kinderen zijn er ook bijzondere attracties. Ze kunnen meevaren op de kleine en grote stoomboot, meerijden met een stoomtreintje en een stoomauto en een ritje maken in de draaimolen. In het bezoekerscentrum zullen ze hun ogen uitkijken.

[UNIEK GEMAAL] Het stoomgemaal Hertog Reijnout is 100 jaar lang in bedrijf geweest, van 1883 tot 1983. Daarna werd haar functie overgenomen door een elektrisch gemaal dat nu het overtollig water uit de polder maalt. In 1985 werd het stoomgemaal gerestaureerd, zodat dit cultuurhistorische monument behouden blijft voor de toekomst. Stoomgemaal Hertog Reijnout is het enige nog werkende gemaal met twee buitenschepraderen.

[BEZOEKERSCENTRUM] Het is precies 100 jaar geleden dat de Zuiderzeewet werd gepubliceerd, vertelt Onno Maatman. ,,Voor deze wet werd de Zuiderzee afgesloten en ingepolderd. Stoomgemaal Arkemheen heeft samen met het Museum Nijkerk over dit onderwerp een dubbelexpositie georganiseerd. In het bezoekerscentrum vinden bezoekers op de eerste verdieping informatie over het leven onder zeeniveau (flora en fauna en archeologische vondsten als restanten van Slot Hulckestein en een kogge uit de Middeleeuwen). Buiten in de soundscape hoor je de eeuwenoude klanken van het zoute water dat tegen de dijken beukt, het starten van het stoomgemaal op een vroege morgen in maart en het schip dat door de sluis de "zee" op gaat. Verder is er een film over het stoomgemaal en de polder, een interactieve fotowand, een 3D Kijker en wordt in detail de werking van het stoomgemaal uitgelegd."

[GRATIS ATTRACTIES] Maatman vervolgt: ,,Voor het hele gezin is het gewoon een heerlijk dagje uit. Het is niet het grootste stoomevenement van Nederland, maar wel het gezelligste." Voor het evenement geldt één toegangsprijs, alle attracties zijn verder gratis. De prijzen zijn 6 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen tot 14 jaar. De openingstijden zijn van 10.00 tot 16.00 uur.

advertentie