Afbeelding
HANS FRANZ

Vanaf maandag landelijke staking streekvervoer

19 juni 2018 om 10:01 lokaal

NIJKERK De leden van FNV Streekvervoer hebben besloten om vanaf maandagochtend 25 juni landelijk en voor onbepaalde tijd te gaan staken. ,,Werkgevers in het streekvervoer volharden in hun onwil om duidelijke afspraken te maken in de cao over vermindering van de enorm hoge werkdruk en over een fatsoenlijke loonsverhoging voor alle werknemers in het OV. Daarmee kiezen zij zelf voor een verharding van de acties in het streekvervoer'', aldus Paula Verhoef, eerste onderhandelaar van FNV, in een persbericht.

CONFLICT Dat betekent dat er direct na de periode van herexamens in het middelbaar onderwijs in heel Nederland nauwelijks tot geen streekbussen en regionale treinen zullen rijden. Twee verkenners doen sinds afgelopen week een poging om alsnog een oplossing dichterbij te brengen voor het hoog opgelopen conflict tussen werknemers en werkgevers in het streekvervoer. Zij krijgen dus in ieder geval deze week de tijd om met name de werkgevers te bewegen om concrete en goede afspraken te maken over werkdruk en loon.

GEEN KEUZE ,,Staken doe je niet voor de lol'', stelt Paula Verhoef, eerste onderhandelaar van de FNV. ,,Maar in dit geval is er - nog steeds - geen keuze. Ook reizigers zijn de dupe van de veel te strakke schema's in het streekvervoer. Ze moeten soms lang wachten als er weer een dienst uitvalt en missen aansluitingen.'' De dienstverlening is door de enorme tijdsdruk verre van optimaal en veilig.

Jack d'Hooghe, buschauffeur en lid van de FNV-onderhandelingsdelegatie: ,,Werkgevers nemen ons na vele stakingsdagen, landelijk en regionaal, nog steeds niet serieus. We praten al jaren over de werkdruk, maar maatregelen blijven uit. We gaan door met acties tot er concrete afspraken liggen over het terugdringen van die werkdruk.''

DRIEDAAGS CNV Vakmensen roept de leden in het busvervoer op tot een (vooralsnog) driedaagse staking (en dus niet onbepaalde tijd, zoals het FNV), die begint op maandagochtend vroeg. ,,De eerdere acties waren een duidelijk signaal dat de buschauffeurs echt snel een nieuwe cao willen, met concrete afspraken over onder meer lonen en werkdruk. Maar dat besef lijkt nog steeds niet tot de werkgevers door te dringen", zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen.

,,We hopen nog steeds dat die bemiddeling iets oplevert'', aldus Chikhi. ,,Het liefst willen we zo snel mogelijk een einde aan dit conflict. Maar wel met goede afspraken, waar de chauffeurs tevreden over kunnen zijn. We geven de bemiddelaars graag een kans, maar het moet wel snel. De klok tikt en de voorbereidingen voor de landelijke staking gaan intussen gewoon door."

De cao-commissie van CNV Vakmensen heeft gekozen voor een staking van 72 uur, niet voor onbepaalde tijd. ,,We realiseren ons dat een busstaking maatschappelijke impact heeft en dat die echt niet langer moet duren dan strikt noodzakelijk. De chauffeurs staken echt niet voor hun lol."

De cao geldt voor 12.000 werknemers in het openbaar vervoer.

advertentie
advertentie