Begraafplaats
Begraafplaats Indebuurt

Begraafrechten niet dekkend

16 juni 2021 om 14:23 Lokaal Deel je nieuws

In de lokale media viel laatst te lezen dat middels een ‘beeldvormende’ vergadering naar buiten is gekomen dat de begraafrechten in Nijkerk niet voor honderd procent dekkend zijn. In de vergadering werd gesproken over de toekomst van de begraafplaatsen binnen de gemeente. 

Dekking
De politiek heeft te horen gekregen dat de opbrengsten binnen de gemeente maar voor 66 procent dekkend zijn.  Op het moment dat de politiek vast blijven houden aan honderd procent dekking, zouden de kosten ineens stijgen met 27 procent. 


Daar wordt momenteel niet voor gekozen, maar het college heeft voorlopig wel een éénmalige verhoging van tien procent op tafel gelegd. Daarnaast gaan de komende jaren elk jaar de leges met twee procent omhoog. 

Uitbreiding
Op het moment dat de opbrengsten niet dekkend zijn, wordt er wel gedacht aan uitbreiding van de begraafplaats in Nijkerkerveen en in Hoevelaken. Tevens wordt ondertussen al gedacht aan de uitbreiding in Nijkerk.  

Respect
Het college heeft laten weten dat de huidige kwaliteit van het onderhoud gewaarborgd moet blijven. Op zich zeer juist. Maar belangrijker is dat er respect getoond wordt voor de personen die zijn overleden. Tevens voor de familie en vrienden die respect komen tonen. 
Dit respect heeft vele kanten. Familie en vrienden moeten in alle rust de mogelijkheid krijgen om aanwezig te kunnen zijn bij de graven die ze willen bezoeken. 

Hierbij hoort natuurlijk de juiste kwaliteit van de graven en de begraafplaats. Maar er hoort ook bij dat er geen overlast is. Opvallend is dat in de media een artikel te vinden is dat er overlast wordt ondervonden. Geluidsoverlast en toenemende last van verkeer. De vraag is waar ‘geluidsoverlast’ vandaan komt. 

Rechten
Het college heeft aangegeven het grafrecht terug te brengen naar twintig en dertig jaar. Mogelijk dat hiermee de opbrengsten meer dekkend gemaakt kunnen worden. Voor families die de rechten willen verlengen, zou dit mogelijk zijn. Overigens schijnt de vergoeding speciaal voor het onderhoud van monument te zijn, niet voor begraafplaatsen. Mogelijk is hier ook een oplossing te bedenken voor de kosten. 

Tenslotte. Er bestaat geen behoefte aan een eigen crematorium. Tevens worden er geen stappen gedaan richting een Islamitische begraafplaats. Hierbij is de vraag te stellen of dit is overlegd met de moslimorganisaties / moskeeën in en om Nijkerk.

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie