Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Leerlingen winnen ontwerpwedstrijd met vogelobservatiehut

lokaal

NIJKERK Isabella van der Kieft, Pieternel Tensen, Bailey Senders, Alice Wouters en Sanne van den Hazel hebben met hun idee voor een vogelobservatiehut de wedstrijd gewonnen rond de aankleding van het gebied Hulckesteijn en de verbinding naar de binnenstad. Zij verdienden daarmee het laatste ticket voor het Veluwe Congres dat 19 april in Ermelo wordt gehouden.

Wijnand Kooijmans

In totaal hebben 85 jongeren van Aeres vmbo Nijkerk zich beziggehouden met de opdracht van de gemeente Nijkerk. In tegenstelling tot andere gemeenten waar maar één opdracht werd gegeven stonden de leerlingen in Nijkerk voor de moeilijke keuze te kiezen ui drie onderwerpen. Hoe bezoekers van Hulckesteijn kunnen worden verleid naar de binnenstad te komen, hoe het bedrijventerrein Arkervaart groener kan worden gemaakt of het ontwerp van een prototype voor de nieuwe vogelobservatiehut. De plaatsing hiervan is opgenomen in de plannen voor Nijkerk aan Zee.

[PLANNEN] Uiteindelijk mochten vijf zogenoemde adviesbureaus hun plannen presenteren aan de jury met onder anderen de wethouders Marly Klein en Patricia van Loozen. De winnende groep had zichzelf de naam De Vlugge Vogel toebedacht. Voor met het ontwerpen zelf werd begonnen werd eerst onderzoek gedaan naar de vogels welke in het gebied voorkomen. De hut zelf hebben ze gepland in het gebied tussen de Berencamperweg en de Zeedijk.

Gekozen werd door hen voor een kijkwand met houten blokken waarop kinderen kunnen staan. Voor het dak hebben ze cedermatten voorzien, de gaten voor de kijkers moeten op meerdere hoogten komen. Daarnaast komt er informatie over de vogels in het gebied en extra beplanting tegen de wind. Riet moet voorkomen dat de hut te veel opvalt in het landschap. Verder is de plaatsing van een fietsenrek voorzien en is rekening gehouden met de toegankelijkheid voor mensen die minder goed ter been zijn.

[ADVIES] Dat laatste was één van de redenen die de doorslag gaf bij de jury. Wel kreeg de groep het advies de maquette aan te passen om wat beter inzicht te geven hoe bezoekers beschermd kunnen worden tegen regen.

Adviesbureau Dierlijk Avontuur had een plan bedacht voor de verbinding van Hulckesteijn naar de binnenstad. Onder meer willen ze dat de Arkervaart wordt opgeknapt. Het fietspad moet verfraaid worden en er moet informatie zijn te vinden over de dieren die in het gebied voorkomen. Ze wilden ook bomen langs het pad maar dat is niet toegestaan wegens de ligging binnen Natura 2000.

[VOGELEILAND] Ook het toegankelijk maken van het vogeleiland voor kinderen is niet haalbaar. Bijenhuisjes langs de route kan wel. Topadviseurs willen het bedrijventerrein opknappen door eerst alle afval eens weg te prikken. Het viaduct kan worden verfraaid met graffiti. Dat laatste is overigens een wens bij meerdere adviesgroepen. Ook wil het adviesbureau Topadviseurs bloembakken plaatsen.

Megfils, genoemd naar de eerste voornaam van de deelnemers, kiest voor een klimmuur bij het viaduct maar dat werd door de jury toch wel als een beetje te gevaarlijk gezien.

Afbeelding
advertentie