Zonneplan: 'Nijkerk blijft achter met zonne-energie'

lokaal

NIJKERK Volgens zonnepanelenleverancier Zonneplan blijkt dat er relatief weinig zonnepanelen op de daken in de gemeente Nijkerk liggen. Per inwoner is dat op dit moment 0,37 zonnepaneel. Hiermee staat de gemeente Nijkerk op plek 188 van alle 380 gemeenten in Nederland. 

De gemeente Nijkerk zit net onder het gemiddelde van Nederland, wat ligt op 0,45 zonnepaneel per inwoner. Ook vergeleken met gemeenten uit de provincie Gelderland presteert Nijkerk matig. Neerijnen, de koploper uit de provincie, heeft namelijk 1,06 zonnepaneel per inwoner en neemt hiermee plek 22 van Nederland in.

De gemeente zet zich in om Nijkerk te verduurzamen. Op 1 februari heeft wethouder Wim van Veelen namens de gemeente het Gelders Energieakkoord ondertekend. Met dit energieakkoord geeft Nijkerk aan zich te willen inzetten om in 2050 klimaatneutraal te zijn. 

Zonneplan heeft de daken van koopwoningen in de gemeente Nijkerk voor zonnepanelen onderzocht. De ongeschikte woningen; met een rieten dak, teveel schaduw, een rijksmonument of flats zijn niet meegenomen. De conclusie is dat 7.539 koopwoningen geschikt zijn voor zonnepanelen. Slechts 990 van deze geschikte adressen hebben een zonnepaneleninstallatie.

[Bron video: Zonneplan]

advertentie