De nieuwbouw van het gebied Doornsteeg krijgt steeds meer gestalte. De volgende fase staat voor de deur
De nieuwbouw van het gebied Doornsteeg krijgt steeds meer gestalte. De volgende fase staat voor de deur Wijnand Kooijmans

Centrale rol Dammersbeek in nieuwe fase Doornsteeg

5 april 2018 om 07:05 lokaal

NIJKERK In de tweede fase van het plan Doornsteeg moeten rond de 330 woningen worden gerealiseerd. Maar ook is hierin de bouw van een brede school opgenomen.

Wijnand Kooijmans

In juni 2017 hebben de eerste bewoners hun intrek genomen in de woningen in de eerste fase van de Nijkerkse nieuwbouwwijk. De bouw vordert snel en dat maakt dat gestart kan worden met de woongebieden 'De Stegen" en 'De Beektuinen'. Belangrijk onderdeel van de tweede fase vormen de aanleg van (water)wegen en fiets- en voetpaden. De Dammersbeek moet tevens worden ontwikkeld tot groenzone (Beektuin) voor waterberging. Ook komt er een recreatieve zone in fase twee.

Met vrijwel alle betrokken grondeigenaren zijn inmiddels afspraken gemaakt. De Dammersbeek moet het centrale deel worden van de woonwijk. Opzet is dat de meeste bewoners van de nieuw te bouwen woning hierop uit kunnen kijken en daardoor een directe relatie hebben met het groen. De recreatieve groenzone moet het hart worden, de ontmoetingsplek van het gebied.

HOUTWALLEN Naast de Dammersbeek blijft de Doornsteeg behouden maar ook de bestaande boerderijen en woningen. Waardevolle bomen worden gespaard hetgeen ook geldt voor de aanwezige houtwallen. Vanuit het totale gebied moeten de bewoners zicht houden op de toren van de Grote Kerk, ooit benoemd tot mooiste toren van Nederland. In de plannen worden sloten gehandhaafd maar ook enkele paardenweiden.

WATERLOOP Voor de gemeente is het nog onduidelijk of de Dammersbeek een natuurlijke waterloop is welke later is gekanaliseerd of dat het gaat om een kunstmatig gegraven waterloop voor de ontginning van het gebied. De voorlopige conclusie is dat de beek al bestond ten tijde van de ontginning of verdeling van het gebied.

Ten aanzien van de bouw van de Brede School hanteert de gemeente strenge regels. Het gebouw moet zowel aansluiten bij het kleinschalig karakter van de woonwijk zelf welk een dorpskarakter krijgt maar ook bij de appartementen welke langs de ontsluitingsweg worden gebouwd. Voorkeur wordt uitgesproken voor een schoolgebouw met een kap. De fietsenstalling moet één geheel vormen met de school.

advertentie
advertentie