Afbeelding
Daan Knuttel

Paasconcert 'The Armed Man' door Voice Company

lokaal

NIJKERK Rond Pasen gaan veel mensen traditiegetrouw naar uitvoeringen van de Matthäus of de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach. De boodschap van deze passies is samen te vatten met het woord 'onrecht'. Dit is precies de boodschap die het meesterwerk 'The Armed Man' van de Engelse componist Karl Jenkins als onderwerp heeft. Het is in deze tijd de meest uitgevoerde koorcomponist ter wereld. De leden van het grote projectkoor The Voice Company hebben dit indrukwekkende muziekstuk ingestudeerd onder leiding van dirigent Robert Bakker. Het concert wordt op zaterdag 17 maart uitgevoerd in de Kruiskerk, met medewerking van solisten en musici.

Anneke Martini

De compositie 'The Armed Man' heeft een dubbele lading. In WOII is in de familie van Karl Jenkins zelf een oorlogsslachtoffer gevallen. Naar aanleiding van de oorlog in Kosovo schreef hij dit stuk, dat in het jaar 2000 ter gelegenheid van de eeuwwisseling in première ging in de Londense Royal Albert Hall. De compositie bestaat uit dertien delen en is een ontmoeting met vaak beroemde teksten uit diverse culturen. De ondertitel luidt dan ook 'Mis voor de Vrede'. 'The Armed Man' kan derhalve gezien worden als een monument voor alle oorlogsslachtoffers.

MEEWERKENDEN Aan dit concert werken mee: De Nijkerkse sopraan Angelique van Leijenhorst, zangeres Baidar Albasri, cellist Obada Zanadina, de trompettisten Rianne Schoemaker en – van het beroemde Lipstick Percussion Duo – Mechtild Drop en Laura Trompetter. De leiding is in handen van Robert Bakker, die tevens piano en blokfluit zal spelen. De dirigent licht toe: ,,Het is een volstrekt uniek ensemble zoals nog niet eerder gehoord in Nederland. Verder leveren de koorsolisten Charlotte Broekman, José Kraaij, Olaf Wijnants Labree en Ronald Mijnderts een bijdrage. Het lijdensverhaal vertelt uitgebreid over het – onrechtmatig – ontnomen worden van de vrijheid. Vrijheid is een groot goed, maar helaas geen vanzelfsprekendheid. In veel landen, zelfs niet zo ver van ons land, kun je niet alles zeggen wat je wilt, heerst geen persvrijheid en ook geen onafhankelijke rechtspraak. Het is dus voor iedereen van het grootste belang om bewust om te gaan met de begrippen 'vrijheid' en 'onrecht'. Ja zelfs het simpel bezoeken van een concert draagt een belangrijk steentje bij. Genoeg redenen om dit bijzondere concert te bezoeken. Sommigen zullen dit doen in aanvulling met de Matthäus Passion, anderen zullen wellicht komen om dit jaar eens een ander werk te beluisteren. Het gaat erom dat er een statement wordt gemaakt tegen onrecht en voor vrede. Dat zal iedereen uit het hart gegrepen zijn."

KAARTEN Het concert vindt plaats op zaterdag 17 maart, aanvang 16.00 uur in de Kruiskerk, Venestraat 44 Nijkerk en zal anderhalf uur duren. Toegangsprijs in de voorverkoop 17,50 euro, bij de ingang 20,00 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij boekhandel Roodbeen, Bruna en Den Hertog in Nijkerk of via www.hetvoicecompanykoor.nl/concerten.

advertentie
advertentie