Gaby Wassink en Wilma Beitler ontvangen de cheque van de Foep-medewerkers.
Gaby Wassink en Wilma Beitler ontvangen de cheque van de Foep-medewerkers. Gerrit Steen

Meer kans op overleven dankzij AED dankzij De Foep

18 maart 2018 om 07:25 lokaal

HOEVELAKEN De Foep, eetcafé in Hoevelaken aan de Westerdorpstraat, heeft in het hele jaar 2017 één euro apart gehouden voor elk flesje water dat daar werd besteld. Ze noemden het hartwater, omdat de opbrengst van het water uiteindelijk aan een goed hartendoel bestemd zou worden.

Gerrit Steen

In januari werd aan de AED stichting Nijkerk Hoevelaken meegedeeld dat de eetcafébezoekers het astronomische getal van 4352 flesjes water bij elkaar gedronken hadden. En dat is dan ook precies het bedrag dat beschikbaar gesteld is aan de AED stichting. Van De Foep uit werd als voorwaarde gesteld dat het vooral een Hoevelakens doel zou moeten zijn, een logische voorwaarde als het geld ook door de Hoevelakense gemeenschap bij elkaar gedronken is. Er wordt nu een plek gezocht waar de AED geplaatst kan worden in een Hoevelakense woonwijk.

CIRCULATIESTILSTAND Secretaris Harrie Smorenburg: ,,Een AED is een apparaat dat het hart door een stroomstoot weer normaal kan laten kloppen bij een circulatiestilstand. Elke week krijgen driehonderd mensen in Nederland een circulatiestilstand, per jaar tussen de 15.000 en 16.000 keer. Dat zijn er vijf tot zes per maand in de hele gemeente Nijkerk. De kansen van die mensen om zonder blijvende beschadiging te overleven worden beter naarmate er eerder een hulpverlener is en beter als die hulpverlener over een AED kan beschikken en beter als er snel verdere hulp geregeld wordt. "

BURGERHULPVERLENERS De huidige smartphones hebben de mogelijkheid om te laten zien waar je je bevindt, waar een slachtoffer zich bevindt en waar de dichtstbijzijnde AED te vinden is, vervolgt Smorenburg. ,,De meldpost van de ambulance waar je terecht komt als je 112 belt, regelt dat bekende en geregistreerde hulpverleners weten dat er in de buurt zo een noodsituatie is via hun smartphone. 70% van alle reanimaties in Nederland worden nu door burgerhulpverleners op gestart. En via de alarmering bij 112 en het inschakelen van burgerhulpverleners en AED's worden de resultaten nog beter. In heel Nederland zijn er 170.000 burgerhulpverleners. Een AED plus kast kost rond de 2500 euro en daar komen jaarlijks nog de onderhoudskosten bij. De financiering moet van sponsoren komen en van acties zoals bij De Foep."

18 AED's Gaby Wassink van de EHBO Hoevelaken vult aan: ,,Als in heel Hoevelaken 18 AED's, die goed over Hoevelaken verdeeld en altijd bereikbaar zijn, zouden hangen, zou binnen zes minuten overal een AED aanwezig kunnen zijn. De Nederlandse Hartstichting heeft hier de normen voor opgesteld. Dit wordt de eerste die door de Hoevenlakense gemeenschap mogelijk is gemaakt en er gaan er zeker meer volgen. De AED stichting is heel blij en dankt de mensen in Hoevelaken, die dit mogelijk hebben gemaakt, natuurlijk speciaal de mensen van de Foep.

Meer op www.aedstichtingnijkerkhoevelaken.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie