Afbeelding
Ronald Verwijs

College wil achterstand op klimaatdoelstelling 2035 inlopen

8 maart 2018 om 07:16 lokaal

NIJKERK Er moet nog een flinke inspanning worden geleverd om de ambitie waar te maken dat de gemeente Nijkerk in 2035 CO2 neutraal is. Er zijn wel de nodige initiatieven maar de werkelijkheid laat zien dat de realisering niet snel genoeg gaat. Van meetbare energiebesparing is geen sprake, het percentage duurzame energie bedraagt pas 2,6 procent.

Wijnand Kooijmans

Dat maakt dat het college van burgemeester en wethouders werkt aan een pakket van maatregelen om de achterstand in te lopen. Om de doelstelling te halen moet twintig procent aan energie worden bespaard. Winst valt onder meer te behalen bij de drie grootverbruikers, de bedrijven Arla Foods, de zuiveringsinstallatie voor rioolwater en Struik Foods. Van het energieverbruik binnen de gemeente komt 45 procent voor rekening van de bebouwde omgeving.

WONINGEN Van het totale energieverbruik komt rond de 25 procent voor rekening van woningen. Dat maakt dat bij het nemen van maatregelen de pijlen worden gericht op zowel bestaande woningen als nieuwbouw. Onder meer door voorlichting te geven via het Energieloket en de inzet van zes vrijwillige energieadviseurs. Die komen op afspraak bij mensen thuis.

Vanaf 2018 start Nijkerk met duurzaamheidsleningen voor eigenaren van woningen. Zij kunnen geld lenen tegen een laag rentepercentage. De lening moet binnen tien of vijftien jaar worden terugbetaald. Het geld dat terugkomt wordt ingezet voor nieuwe leningen. Om dit te realiseren stort de gemeente een bedrag van 1 miljoen euro in een fonds.

AFSPRAKEN Met de woningcorporaties worden ook op het gebied van energie afspraken gemaakt. Het gaat dan om nieuwbouw maar ook isolatie van bestaande woningen. Huurders wordt toestemming gegeven zonnepanelen op het dak van het huurhuis te plaatsen. Corporaties moeten tevens huurders een aanbod doen waarbij de corporaties de kosten van de panelen betaalt in ruil voor huurverhoging of het leasen van de zonnepanelen.

De gemeente heeft, door het ontbreken van juridische mogelijkheden, nog geen kans gezien af te dwingen dat alle nieuwe woningen energieneutraal worden gebouwd. Als een opsteker wordt gezien dat de wettelijke verplichte gasaansluiting per 1 januari 2018 vervalt. Met bouwers wordt wel getracht afspraken te maken over duurzaam en energiezuinig bouwen. Hiervoor wordt binnenkort ook een brochure uitgebracht.

BOEKJE Gewerkt wordt ook aan een inspiratieboekje dat zich richt op nieuwe bedrijven. Het gaat in voorbeelden van duurzaam bouwen van bedrijfspanden. Van de openbare verlichting is vijftig procent al vervangen door ledverlichting. Nijkerk stelt zich verder uitnodigend op als het gaat om bedrijven die willen investeren in windmolens. Vijf windmolens leveren een bijdrage van twaalf procent aan de gemeentelijke elektriciteitsvraag.

Verder wordt ingezet op verbetering van het fietsverkeer en blijft Nijkerk zich inzetten voor meer treinen per uur. En wil het college het gebruik van de auto gaan ontmoedigen en moet het Huis van de Stad een toonbeeld worden van duurzaamheid.

advertentie
advertentie