Afbeelding
Maranke Pater

'Heel leuk dat de burgemeester dopjes voor me had'

16 juli 2019 om 11:57 lokaal

NIJKERK Tara Goorhuis - in de Nijkerkse volksmond 'Het Doppenmeisje' genoemd - werd vorige week verrast met een Kinderlintje. 

Onder het voorwendsel van doppen van wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh werd Tara Goorhuis naar het stadhuis van Nijkerk gelokt. Drie jaar geleden begon de Nijkerkse aan haar doppenspaaractie voor KiKa. Toen burgemeester Gerard Renkema haar naar de trouwzaal leidde, had ze nog niet het vermoeden dat haar hele klas met juffen, meesters en familie en vrienden op haar zouden zitten te wachten.

BLIK Het Kinderlintje werd ooit aangedragen door toenmalig raadslid Kees van den Heuvel, die nu als journalist bij de bijeenkomst aanwezig was. ,,Heel bijzonder om mee te mogen maken", zie hij, toen Tara onder luid applaus naar binnen werd gebracht. Tara, beduusd, nam op aanraden van de bode plaats aan de tafel, terwijl burgemeester Renkema een groot blik pakte. ,,Vroeger, in mijn studententijd verzamelde ik ook ijzeren dopjes van bierflesjes. Jarenlang lag het blik op zolder. Iedere keer verhuisde het blik mee. En toen ik jouw verhaal hoorde over je doppenactie wist ik wat ik ermee moest doen en heb ik het blik van zolder gehaald."

Nog steeds dacht Tara dat daarmee de kous af was, maar toen Renkema na de overhandiging van het blik de oorkonde uitpakte die voor haar bestemd was en een verhaal vertelde over het Kinderlintje en waarom juist zij deze verdiend had, begon het te dagen.

KROEGENTOCHT Drie jaar lang spendeert Tara haar vrije uurtjes aan een kroegentocht door Nijkerk en Amersfoort om bij diverse horecagelegenheden ijzeren dopjes op te halen. Zonder ook maar een dag over te slaan. Haar grootouders in Putten boden haar de ruimte om de doppen in Big Bags op te slaan. Zelfs de wethouder kwam een keer kijken naar haar grote verzameling doppen en ijzerwaren. Ieder jaar haalde ze zo duizenden euro's op en een laatste actie tijdens de Veluwe Wandeltocht, waarbij haar klasgenoten rugzakken vol doppen droegen als sponsoractie, zorgde ervoor dat ze inmiddels ruim 5500 euro voor KiKa bijeen heeft gespaard. 

DOPPEN Toen burgemeester Renkema haar het Kinderlintje omhing, kon de zaal dan ook niets anders doen dan applaudisseren. Tara gaat na de zomervakantie naar de middelbare school, maar blijft doppen verzamelen in Nijkerk. In de overige gemeenten wordt de inzameling op een laag pitje gezet. Tara: ,,Ik vond het erg leuk dat de burgemeester dopjes had meegenomen." De actie van Tara is te volgen via Facebook op de pagina 'Tara's Doppenactie voor KiKa'. 

KINDERLINTJE Het was de tweede keer dat er een Kinderlintje in de gemeente Nijkerk werd uitgereikt. Enkele jaren geleden ontving groep 8 van basisschool de Koningslinde de onderscheiding, omdat de klas voor een Syrische familie die door een noodlottig ongeval hun moeder verloor ruim 10.000 euro bij elkaar ophaalden in de stad voor een nieuwe auto.

Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie