Afbeelding
Lex van Lieshout

Onroerendzaakbelasting niet ineens met tien procent omhoog

5 juli 2019 om 07:09 lokaal

NIJKERK De onroerendzaakbelasting mag niet ineens in 2020 met tien procent worden verhoogd. Op voorstel van de VVD wordt een eventuele verhoging uitgesmeerd over meerdere jaren, om zo in 2023 tot een sluitende begroting te komen.

Wijnand Kooijmans

Het voorstel van de VVD kreeg de steun van PRO21 en de ChristenUnie/SGP. Het CDA en De Lokale Partij stemden tegen. Zij vinden dat eerst moet worden gekeken of op andere terreinen bezuinigingen mogelijk zijn. Dat kan, naar hun mening, betekenen dat er geen extra verhoging van de ozb nodig is. Besluiten daarover willen zij pas nemen bij het vaststellen van de begroting voor 2020 en de komende jaren.

TEKORT Nijkerk kampt met een flink tekort in de begroting, mede door de snel stijgende kosten voor het sociale domein. Het Rijk heeft in mei de gemeente meer geld toegezegd, wat op termijn een iets positiever beeld mee kan brengen. Boudewijn van der Woerd (VVD) houdt vast aan het uitgangspunt dat de verhoging van de ozb zo beperkt mogelijk moet worden gehouden.

ANDERE OPTIES Joop van Ruler (CDA) vindt een voorstel voor een verhoging met tien procent op dit moment zonder meer te kort door de bocht en denkt dat andere opties mogelijk zijn. Martina Lanting (ChristenUnie/SGP) neemt op voorhand aan dat een lichte verhoging wel noodzakelijk is, maar steunt de VVD in het voorstel dit gespreid te doen. Irene Moes (PRO21) vindt een verhoging onverstandig.

Aart Klompenhouwer (De Lokale Partij) denkt dat de extra inkomsten van het Rijk kunnen betekenen dat zelf een verhoging van de ozb in totaliteit niet nodig is. Maar besluiten wil hij pas nemen bij de begroting.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie