Afbeelding
ANP Foto

Leerlingen onderzoeken opties voor tankstation met waterstof

4 juli 2019 om 09:28 lokaal

NIJKERK De leerlingen Dirk Jan van Drie en Glen Doppenberg van het Corlaer College gaan onderzoek doen naar de mogelijkheden om in Nijkerk een tankstation met waterstof te realiseren. Volgens wethouder Harke Dijksterhuis een goed voorbeeld van hoe een volgende generatie meedenkt over de benodigde energiebesparingen in de toekomst.

Wijnand Kooijmans

Hij deed deze onthulling aan het eind van de discussie over de Routekaart Nijkerk energieneutraal. Uitgangspunt is dat maatregelen worden genomen zodat de gemeente in 2035 CO2-neutraal is en in 2050 energieneutraal. Met enige aanpassingen kan de raad zich vinden in de doelstellingen tot 2023.

ZONNEVELDEN De Lokale Partij zegt het voorstel te steunen omdat een aanpak noodzakelijk is. De partij is het echter niet eens met de aanleg van 184 hectare aan zonnevelden en vindt dat ook mogelijkheden voor energieopwekking buiten de eigen gemeente moeten worden benut.

Op voorstel van het CDA, gesteund door alle partijen, wordt in het uitvoeringsprogramma tot 2023 uitgewerkt hoe de financiële participatie van inwoners maximaal kan worden ingezet. Pam van der Weijden-Feuerstein vindt dat de burger mee moet kunnen delen in de lusten en niet alleen in de lasten. Al is het maar door mee te delen in het opwekken van stroom. De verwachting is dat hierdoor het draagvlak voor maatregelen kan worden vergroot.

AMENDEMENT Ook het amendement van de VVD krijgt de steun van de gehele raad. Hierin wordt het college opgedragen de uitwerking van de routekaart voor de eerste periode van vier jaar concreet te starten. Maar ook te werken aan het vervolg na deze periode met onder meer de start voor de bouw van twee windmolens. Ook wordt hierin vastgelegd dat nieuwe ontwikkelingen tot een aanpassing van de routekaart kunnen leiden.

Voorstellen die betrekking hebben op de fysieke omgeving moeten, zo is de wens van de raad, op initiatief van PRO21 worden voorzien van een tekstblokje. Daarin moet worden aangegeven hoe het voorstel bijdraagt aan het realiseren van de doelen, zoals deze in de routekaart zijn opgenomen.

ZONNEVELDEN De 184 hectare aan zonnevelden die nodig is om aan de doelstellingen te voldoen doet bij meerdere fracties de wenkbrauwen fronsen. Wethouder Dijksterhuis belooft zich sterk te maken voor mogelijkheden om meer dan de acht nu toegestane windmolens te realiseren, maar zegt dat de huidige eisen er niet voor niets zijn.

Meerdere partijen vinden dat voor zonnevelden naar locaties moet worden gekeken zoals bermen of dubbelgebruik van gronden, om zo veel mogelijk kostbare landbouwgronden te sparen.

Hans Lok (ChristenUnie/SGP) voorziet een grote opgave als het gaat om de 54 procent die inwoners zelf aan energie moeten besparen. Dat vraagt een sterke verandering van het leefpatroon. Naast isolatie van woningen en bedrijven moet wellicht ook een stukje luxe worden afgezworen.

advertentie
advertentie