Afbeelding
Koen van Weel

Duurzaamheid in Nijkerk vraagt veel geld

29 mei 2019 om 14:02 lokaal

NIJKERK Het vinden van 184 hectare voor de komst van zonnevelden is een hele opgave, zo zegt wethouder Harke Dijksterhuis. Maar het is wel nodig wil de gemeente Nijkerk in 2050 aan alle wettelijke kaders voldoen als het gaat om duurzaamheid.

Wijnand Kooijmans

Het college van burgemeester en wethouders heeft een routekaart opgesteld met daarin de kaders voor het energiebeleid van de gemeente. Om de doelen te bereiken is het onder meer nodig alle daken die daarvoor geschikt zijn te voorzien van zonnepanelen. ,,Maar we kunnen niemand dwingen", zo zegt Dijksterhuis.

AMBITIES De hoge ambities kunnen alleen worden gehaald wanneer er zo veel mogelijk energie wordt bespaard. Het gaat dan om ongeveer vijftig procent van het huidige gebruik. Volgens het college kan dit door huizen te isoleren en volledig elektrisch te gaan rijden. In 2050 mag geen enkel huishouden nog aardgas gebruiken. Naast de 184 hectare zonnevelden zijn ook acht windturbines nodig. De inzet vergt ook een financieel offer van de gemeente. Voor de uitvoering van het programma 2019-2023 wordt een bedrag uitgetrokken van 655.000 euro. Hierin is het eventueel opzetten van een subsidiefonds, of het zelf gebruikmaken van subsidie, niet meegenomen. Wel wordt actief gekeken welke subsidiemogelijkheden vanuit het Rijk, de provincie Gelderland of vanuit Europa mogelijk zijn.

ELEKTRICITEIT De verwachting is dat de komende jaren de elektriciteitsvraag in Nijkerk niet afneemt, ondanks de energiebesparing die wordt gerealiseerd. Dat komt doordat huizen vaker elektrisch verwarmd gaan worden en auto's elektrisch gaan rijden. De laatst bekende cijfers geven aan dat in 2017 in de gemeente 5 procent energie duurzaam werd opgewekt. Dit ligt onder het gemiddelde van 6,8 procent over de totale provincie Gelderland. Het totaal bekende energieverbruik in de gemeente 3.594 Tj (terajoule). Hiervan is 45 procent voor warmte, 31 procent voor verkeer en vervoer en 24 procent voor elektriciteit.

KOOKGAS Berekend is dat in ruim 1.200 woningen enkel nog kookgas moet worden vervangen door elektrisch koken. Commercieel en maatschappelijk vastgoed nemen samen ruim zeventien procent van het energieverbruik voor hun rekening waar dit 27 procent is voor woningen. Aangegeven wordt dat scholen en gemeentelijk vastgoed ook moeten verduurzamen. Het autorijden moet worden teruggedrongen, bedrijven moeten kansen pakken te verduurzamen.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie