Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Harde kritiek op bouw van vijftig woningen

18 maart 2019 om 14:35 lokaal

NIJKERK Omwonenden keren zich tegen de plannen van Smink Vastgoed voor de bouw van vijftig woningen, grenzend aan de bestaande woningbouw in het gebied Doornsteeg. Zij vinden dat te weinig rekening wordt gehouden met de belofte van een groene wijk, hebben klachten over de waterhuishouding en de ontsluiting van de geplande inbreidingslocatie via de Doornsteeg.

Wijnand Kooijmans

Wat inspreekster Bouw betreft, moet de huidige visie rond de bouw van vijftig woningen in dit gebied van tafel en moet de projectontwikkelaar terug naar de tekenkamer. De gemeente verwijt ze de fout te hebben gemaakt het gebied Doornsteeg te hebben genoemd, omdat dit veel extra verkeer aantrekt van mensen die hierop hun navigatie instellen.

DAL De bewoners van het gebied aan de rand van de geplande woningbouw door Smink Vastgoed ondervinden op dit moment al veel wateroverlast. De vrees bestaat dat dit alleen maar toeneemt, omdat de nieuw te bouwen woningen hoger komen te liggen. De al gebouwde woningen komen daarmee in een soort dal te liggen. Dat maakt dat geëist wordt dat de waterhuishouding op peil wordt gebracht. Het verzet richt zich ook tegen de ontsluiting van een deel van de woningen – rond de twaalf volgens wethouder Wim Oosterwijk – via de Doornsteeg. Op dit moment wordt al veel verkeersoverlast ondervonden. De gemeente verwacht wel dat de verkeersoverlast op termijn zal afnemen door de afsluiting van de weg in welke vorm dan ook.

SOCIAAL Tijdens de commissie bleek dat de raadsleden meer duidelijkheid willen over welke woningen er gebouwd gaan worden. Algemeen is men tevreden met 35 procent sociale woningbouw. De resterende woningen moeten echter, zo wordt aangegeven, passen binnen de woningbehoefte zoals deze bestaat in de gemeente Nijkerk. Boudewijn van der Woerd (VVD) wijst erop dat vooral in de middengroep de woningbouw achterblijft.

KRUISPUNT De woningen zijn gepland op de weilanden achter benzinestation De Nuul. Om het verkeer in goede banen te leiden is de reconstructie van het kruispunt van de Holkerweg voorzien met de Doornsteeg. De gemeente draagt 80.000 euro hieraan bij, eenzelfde bedrag wordt op tafel gelegd door Smink Vastgoed. Gepleit wordt voor harde garanties dat de reconstructie daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Raadslid Bert Veldhuizen (CDA) vindt dat fietsers vanuit het gebied gebruik moeten kunnen maken van de fietstunnels.

VISIE Antoinette de Bruin (PRO21) vindt de visie te vaag, al vindt ze woningbouw op deze locatie wel het meest gewenst. Volgens wethouder Oosterwijk gaat het om kaders die door de raad worden gesteld. De invulling moet gestalte vinden in het bestemmingsplan dat door de gemeente wordt opgesteld. Raadsleden willen ook dat wordt gekeken of een andere ontsluiting dan via de Doornsteeg mogelijk is.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie