Afbeelding
Archief BDUmedia

Partijen positief over woningbouw op Filippo-terrein

18 februari 2019 om 07:15 lokaal

NIJKERKERVEEN De meeste partijen willen nog overleg met hun fractie, maar duidelijk is dat alle woordvoerders positief zijn ten opzichte van het huidige plan van de Woningstichting Nijkerk (WSN). WSN wil 35 woningen bouwen op het voormalige Filippo-terrein in Nijkerkerveen.

Wijnand Kooijmans

De uiterste consequentie bij het niet doorgaan van dit plan is dat het terrein de oorspronkelijke bedrijfsbestemming behoudt. En dat wil geen enkele partij, zo werd duidelijk in de raadscommissie. Wel vinden alle partijen dat voor de vaststelling van het bestemmingsplan er duidelijkheid moet zijn over de aanpak van wateroverlast. In het betreffende gebied, maar het liefst ook voor heel Nijkerkerveen.

VERDEELD Bij de inwoners van Nijkerkerveen zijn de meningen verdeeld. Adri van Soeren hield namens de senioren in deze plaats een gloedvol betoog voor de bouw van de woningen. Volgens haar is de bouw hiervan van groot belang voor deze groep inwoners. Volgens haar zijn er ook geen problemen met de bouw die niet zijn op te lossen.

De woningbouw wordt in haar ogen landschappelijk goed ingepast en ook komen er geen nieuwe wegen in het gebied. Ze vindt dat niemand zich tegen het bestaande plan zou moeten verzetten. Tegenstanders roept ze op af te zien van de gang naar de Raad van State. In haar ogen levert dit voor hen hooguit een jaar vertraging op voor er alsnog kan worden gebouwd. Ze vraagt de tegenstanders zich te verplaatsen in de positie van senioren, voor wie een snelle bouw wel van belang is. 

TEGENSTANDERS Tegenstanders wijzen op eerdere afspraken dat het weiland achter het Filippo-terrein niet wordt bebouwd. Ze vrezen voor verlies aan uitzicht, een nog slechtere waterhuishouding en overlast van het parkeren van de toekomstige bewoners. Waterschap Vallei & Veluwe geeft echter aan dat er een projectgroep actief is om de bestaande wateroverlast in Nijkerkerveen aan te tonen.

BOUW Directeur/bestuurder Peter Toonen van de WSN weerlegt kritiek dat de te bouwen woningen niet direct bestemd zijn voor inwoners van Nijkerkerveen. Volgens hem is dat wel degelijk af te dwingen en is in de praktijk dit ook gebleken bij de toewijzing van eerder gebouwde woningen in deze kern. Indien er geen bezwaren worden ingediend kan, zo geeft Toonen aan, eind dit jaar met de bouw worden begonnen.

KAARTEN Voor de meeste raadsfracties is het een afwegen van tegengestelde belangen. Irene Moes (PRO21) verwoordt het gevoel van de fracties dat wel het kaartmateriaal deugdelijk moet zijn. Ze heeft nu geconstateerd dat er meerdere kaarten in omloop zijn die tegenstrijdig zijn met elkaar en ook als zodanig kunnen worden uitgelegd. De indruk bestaat dat het kaartje dat past bij de door de raad vastgestelde structuurvisie de woningbouw mogelijk maakt. Waarbij wel duidelijke argumenten moeten worden aangegeven voor de bebouwing van het weiland.

Het belang van sociale woningbouw is voor alle partijen een belangrijk punt. Hilbrand Rozema (ChristenUnie/SGP) geeft aan dat op dit punt het algemeen belang de doorslag geeft om voor het plan van de WSN te kiezen.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie