Afbeelding
Archief BDUmedia

Schuurwoningen in de plaats van appartementen

20 januari 2019 om 13:31 lokaal

NIJKERK Op het perceel Venestraat 52 in Nijkerk mogen twee schuurwoningen worden gebouwd. De twee ingediende bezwaarschriften worden ongegrond verklaard door het college van burgemeester en wethouders.

Wijnand Kooijmans

Gezien de bouwvallige staat van het huidige pand is het, zo geeft het college aan, noodzakelijk de situatie ter plekke te verbeteren en deze veiliger te maken voor de buren. Het plan doet in de ogen van het college ook recht aan de voormalige bebouwing van een boerderij op deze locatie. Door het afsluiten van een overeenkomst met een buurman kan tevens worden voldaan aan de parkeereis. In totaal worden op het terrein vijf parkeerplaatsen aangelegd.

APPARTEMENTEN In eerste instantie wilde aanvrager in de huidige woning en het daarachter gelegen achterhuis meerdere appartementen realiseren. Daarnaast was het plan meerdere wooneenheden op het achtererf te bouwen. Dat werd echter afgewezen door het college. Het noodzakelijke bestemmingsplan voor het huidige plan moet nog wel door de gemeenteraad worden vastgesteld.

Eén van de bezwaren was gericht tegen het gebrek aan parkeerplaatsen. Aangegeven werd dat parkeren in de straat nu al een groot probleem is. Door de aanleg van de vijf parkeerplaatsen op eigen terrein wordt, zo oordeelt het college, voldaan aan de parkeereisen van de gemeente. Dat maakt dat het bezwaar ongegrond wordt verklaard.

SCHADE Het tweede bezwaar is gericht tegen mogelijke schade aan een scheidingsmuur van ongeveer vier meter waartegen een schuur is gebouwd. In het plan wordt de schuur gesloopt. Bezwaarde is bang dat mogelijk de muur hierdoor instabiel wordt. Ook wordt gevreesd voor aantasting van de privacy.

Volgens het college is de muur als erfscheiding een zaak tussen de bezwaarde en de initiatiefnemer voor de bouw van de twee schuurwoningen. De mogelijke aantasting van de privacy wordt eveneens niet gedeeld door het college gezien de regels welke hiervoor gelden. Zo mogen binnen twee meter van de erfgrens geen vensters, andere muuropeningen, balkons of dergelijke worden gebouwd welke uitzicht geven op het erf van de buren. Tenzij die daarvoor nadrukkelijk toestemming hebben verleend.

advertentie
advertentie