Afbeelding
Gerrit Steen

Kosten ruimen bom bekend

lokaal

NIJKERK De door de gemeente Nijkerk gemaakte kosten voor het verwijderen van de vliegtuigbom uit het Hoevelakense bos bedragen 98.406,75. Bij het Rijk wordt een aanvraag ingediend zeventig procent van deze kosten te vergoeden.

Wijnand Kooijmans

De bom werd ontdekt door twee inwoners van de gemeente Nijkerk. Bij inschakeling van de Explosieven Opruimingsdienst bleek dat verplaatsen van de bom niet mogelijk was en het projectiel ter plekke onschadelijk moest worden gemaakt.

Dat bracht onder meer extra kosten mee voor het aanbrengen van een groot zandbed, het beveiligen van het gebied, het instelling van omleidingsroutes, boomverzorging en de taxatie van een nabij gelegen woning. Ook werden ambtelijke kosten gemaakt.

Bij vergoeding door het Rijk resteert nog een bedrag van 26.822,02 euro. Het college van burgemeester en wethouders vindt niet dat dit volledige bedrag kan kan worden afgewenteld op het Gelders Landschap als eigenaar van het gebied. Daarom wordt de gemeenteraad voorgesteld de helft van dit bedrag voor rekening van de gemeente te laten komen. Het gaat om een bedrag 13.411,01 euro.

advertentie