Afbeelding
Aalt Guliker

'Scrooge' verovert Nijkerkse harten

lokaal

NIJKERK Het was een waar genot om naar kerstmusical Scrooge te kijken. De voorstelling, die tot en met 30 december te zien is in het Nijkerkse evenementencentrum Hart van Holland, gaat over het alom bekende verhaal van A Christmas Carol. 

Kees van den Heuvel

Simone le Roy liet met de door haar zelf geproduceerde, geregisseerde, gechoreografeerde en zelfgeschreven parel zien waar een (semi-)professionele musical toe in staat is: de tranen van het publiek te laten vloeien door middel van prachtige zang, dans en spel dat oog en oor deden strelen. 

[GOEDHEID ZELVE] Het verhaal is redelijk bekend. De vrek Ebenhezer Scrooge ontmoet drie geesten. Als een blad aan een boom draait hij om en is hij de goedheid zelve. Le Roy Theaterproducties herschreef het oorspronkelijke verhaal met een mix van Dickens, Oliver, hiphop, dames van plezier en de Carmina Burana. Het is als het ware Scrooge 2.0 geworden. En een productie waar een professioneel bedrijf als Stage Entertainment nog een puntje aan kon zuigen.

[SYNCHROON] De voorstelling straalde kwaliteit uit, maar speciale aandacht was er voor de geesten die werkelijk voortreffelijk werden vertolkt. Veel waardering was er voor de eerste geesten - twee meisjes - die werkelijk alles synchroon uitspraken en geen fout maakten. Ook het decor was indrukwekkend, met platforms verspreid door de gehele theaterzaal. Soms kwam je ogen en oren tekort om alle spontane belevenissen op de vloer te volgen.

[BETROKKEN] Het voordeel hiervan was dat het publiek bij het spel werd betrokken en op het einde zelfs mocht meedansen. De acteurs konden bij wijze van spreken worden aangeraakt, zo sterk was de interactie tussen spelers en publiek. Tussen de bedrijven door werd de gasten een smaakvol menu van millefeuille, gerookte zalm, een ossenstaartsoep, parelhoen en fruitig dessert voorgeschoteld.

[TRADITIE] Le Roy wil haar concept landelijk maken en deze eerste editie was het begin van een jaarlijks terugkerende traditie. Maar het vormde nu al een toonbeeld van hoe een topmusical behoort te zijn. Dat voorspelt veel goeds voor volgend jaar, als Simone Le Roy daadwerkelijk het grote publiek gaat opzoeken met deze productie. Kippenvel, verwondering en een prachtig schouwspel gegarandeerd.

advertentie