Ambulance vaak te laat in gemeente Nijkerk

22 december 2018 om 12:59 lokaal

NIJKERK In slechts 88,4 procent van de ritten arriveert de ambulance bij spoedritten in de gemeente Nijkerk binnen de wettelijke termijn van vijftien minuten. Daarmee scoort Nijkerk behoorlijk lager dan gemiddeld binnen de regio Gelderland-Midden waar de ambulance in 94,5 procent van de ritten wel op tijd is.

Wijnand Kooijmans

In een brief aan de gemeenteraad geeft het college van burgemeester en wethouders aan dat de oorzaak van het niet halen van de norm de groeiende vraag is naar ambulancezorg. De groei is landelijk en zorgt er voor dat er minder vrij inzetbare ambulances zijn voor spoedritten. In 2017 bleek uit onderzoek van de Rijks Universiteit Groningen dat landelijk slechts zeven van de 25 ambulanceposten voldoen aan de norm. Deze zijn veelal gelegen in de stede.

VERGRIJZING De groei wordt veroorzaakt door onder meer de bevolkingsgroei en de vergrijzing. Ook doen mensen gemakkelijker een beroep op ambulancezorg dan in het verleden maar ook speelt mee dat patiënten eerder uit het ziekenhuis worden ontslagen. Huisartsen en zorginstellingen verwijzen daarnaast patiënten vaker naar de ambulancezorg.

Er wordt wel gewerkt aan het vinden van oplossingen. Zo zijn er twee keer zo veel ambulanceverpleegkundigen en - chauffeurs opgeleid en wordt ingezet op burenhulp door de inzet van ambulances uit andere regio's. In Nijkerk zijn dat ambulances van de regionale ambulance voorziening Utrecht die vijftien procent van het totaal aantal ritten (890) voor rekening heeft genomen.

INVLOED De plaatsing van ambulances wordt verzorgd door zorgverzekeraars. De invloed van gemeenten hierop is gering. De dichtstbijzijnde uitrukplaats voor de gemeente Nijkerk is in Terschuur, de dichtstbijzijnde standplaats is in Barneveld.

De Veiligheidsregio Gelderland-Midden gaan in 2019 de plek waar ambulances worden gestationeerd opnieuw bekijken. Een ambulancepost kost ongeveer 1,2 tot 1,4 miljoen euro per jaar. Hierin zijn ook de kosten van de locatie en de benodigde paraatheid meegenomen.

De grootste overschrijding van de aanrijtijden is binnen Nijkerk. Hier was de ambulance bij de 617 spoedritten 524 keer op de plek van de melding binnen de gestelde termijn van vijftien minuten. In Hoevelaken was de ambulance 198 keer van de 206 meldingen op tijd, in Nijkerkerveen 60 keer bij 67 meldingen.

HULPVERLENER In zowel Nijkerk als Hoevelaken wordt, naast de ambulance, bij hartklachten, een First Responder ingezet. Het gaat om brandweerlieden die vooraf aan de komst van de ambulance eerste hulp verlenen. Door de inzet van de First Responder wordt, zo blijkt uit onderzoek, gemiddeld vier minuten eerder begonnen met een reanimatie. In 2018 is tot en met 17 oktober van dit jaar negentien keer een beroep gedaan op de First Responder.

In 2019 gaat het college verder onderzoeken wat er nodig is om de komende jaren te investeren in een sluitend AED-netwerk. Dit in samenwerking met de AED stichting Nijkerk-Hoevelaken, de EHBO-vereniging Nijkerkerveen en de ambulanceregio. Particulieren initiatieven worden gestimuleerd maar in het onderzoek wordt ook meegenomen de beschikbaarheid van en benodigde trainingen van vrijwilligers en de kosten voor aanschaf, beheer en onderhoud van de AED's.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie