Dieck van Maanen verzamelt voor de arbeiders in Pakistan.
Dieck van Maanen verzamelt voor de arbeiders in Pakistan. Dieck van Maanen

Nijkerkse actie voor slavenarbeiders

23 december 2018 om 08:28 lokaal

NIJKERK Dieck van Maanen is als Nijkerkse hovenier gewend om met zijn handen te werken. Hij kan er erg van genieten om met zijn handen in de aarde te wroeten, of om mooie bestratingen te maken van gebakken stenen in tuinen in Nijkerk en daarbuiten. Misschien komt het wel daardoor dat hij zich erg verbonden voelt en begaan is met het lot van de slavenarbeiders in de steenfabrieken in Pakistan.

Vrienden van hem hebben een weeshuis in Pakistan en hebben contact met slavenarbeiders die werkzaam zijn in steenfabrieken en steenovens. Deze mensen doen hun hele leven niets anders dan stenen maken en stenen bakken. Zij hebben zeer beperkte vrijheid en mogen alleen maar doen wat hun eigenaar zegt. Als er te weinig stenen gemaakt worden, dan worden ze vaak ernstig mishandeld en geslagen. Ongeacht of ze nu ziek, zwanger of gehandicapt zijn, iedereen moet keihard werken en stenen produceren. Zelfs de jongste kinderen moeten meewerken. De toestand waarin deze slavenarbeiders leven is erg slecht. Ze beschikken niet over schoon drinkwater en hebben maar zeer beperkt eenzijdig voedsel. Soms gebeurt het zelfs, dat ze dagenlang helemaal niets te eten hebben, terwijl ze wel hard moeten werken.

VOEDSELPAKKETTEN Onlangs is daarom een voedselpakkettenactie georganiseerd, waarmee twintig slavenarbeiders-gezinnen van een voedselpakket hebben zijn voorzien. In de omgeving van deze steenfabriek zijn vele andere steenfabrieken. Vele honderden mensen leiden hier een uitzichtloos bestaan als slavenarbeider. Ons doel is om met een nieuwe actie ook slavenarbeiders in naburige steenfabrieken te gaan bezoeken.

Met deze decemberactie willen zij minimaal honderd slavenarbeidersgezinnen ondersteunen en van een voedselpakket voorzien. Voor deze slavenarbeiders is dit uiterst belangrijk, omdat ze maar heel beperkt en eenzijdig voedsel hebben. Het is een enorme bemoediging voor hen als ze weten dat er mensen zijn die aan hen denken en hen willen ondersteunen. Dit geeft hoop in hun uitzichtloze situatie.

STEUNEN Daarnaast is het mogelijk om een bemoediging te sturen naar deze slavenarbeiders. ,,Laat bijvoorbeeld uw kinderen een tekening maken voor de kinderen die in de steenfabriek werken. Scan de tekening in of maak er een foto van en stuur dit dan op naar: info@dvm-hoveniers.nl of via Whatsapp naar: 06-20406338. Dan zorg ik ervoor dat het bij de kinderen van deze slavenarbeiders in Pakistan terecht komt. Één voedselpakket kost 20 euro. Daar kan één gezin een hele maand mee vooruit. Gezond fruit en schoon drinkwater kost 10 euro'', aldus Van Maanen.

Meehelpen om deze gezinnen te bemoedigen en voedsel te geven? Draag een steentje bij door bijvoorbeeld een gift over te maken en neem contact op met Dieck van Maanen. Van Maanen: ,,Voor bedrijven heb ik nog de volgende aanvullende informatie. Heeft u een bedrijf en wilt u deze slavenarbeiders steunen? Neem dan contact op.''

Dit verhaal is een bijdrage van de pagina Geloven in Nijkerk op woensdag 19 december.

Paul Nolens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie