Afbeelding
Archief BDUmedia

Renkema gaat op voor derde termijn in Nijkerk

10 december 2018 om 20:53 lokaal

NIJKERK De gemeenteraad van Nijkerk heeft besloten burgemeester Gerard Renkema voor te dragen voor herbenoeming tot burgemeester van de gemeente Nijkerk. De herbenoeming moet ingaan op 1 april 2019. Het wordt voor Renkema zijn derde ambtsperiode in Nijkerk.

Wijnand Kooijmans

De aanbeveling voor de herbenoeming is voorbereid door een vertrouwenscommissie met een raadslid uit de vijf politieke partijen in de raad. Het advies werd eerst besproken in een besloten raadsvergadering. Aansluitend werd in een openbare raadsvergadering het besluit bekendgemaakt door Joop van Ruler, fractievoorzitter van het CDA. Volgens hem heeft de raad alle vertrouwen dat Renkema een goede bijdrage kan leveren aan de verdere ontwikkeling van de gemeente Nijkerk.

DRAAI GEVONDEN Renkema gaf aan zich erg ingenomen te voelen met het raadsbesluit hem voor te dragen voor zijn derde periode. Samen met zijn vrouw en twee kinderen heeft hij het erg naar zijn zin in Nijkerk. Het gezin heeft hier haar draai gevonden en bovendien zijn ook de ouders van Renkema inmiddels in Nijkerk komen wonen.

Volgens Renkema mag hij inmiddels tot de oudgedienden worden gerekend. Bij zijn installatie twaalf jaar geleden waren vijf van de huidige raadsleden aanwezig. Zes jaar geleden waren dat er nog vijftien.  De opgedane ervaring kan hem helpen zaken in perspectief te plaatsen, maar dat mag wat Renkema betreft niet vervallen in betweterij. ,,'Zeggen dat' hebben we als eens geprobeerd en werkt niet", zo vindt hij.

VOOROP Renkema wil een bijdrage leveren aan het bijblijven van Nijkerk, maar nog liever ziet hij zijn gemeente voorop lopen. Met Samen aan Zet is, zo zegt hij, een zeer vooruitstrevende beweging op gang gezet en heeft de gemeente de verplichting dit door te ontwikkelen.

GESPREID BEDJE In 2007 kreeg Renkema bij zijn aantreden te horen in een gespreid bedje terecht te komen. Hij zou zorgeloos zijn taak als burgemeester kunnen vervullen. Maar zes jaar later was de positie van Nijkerk minder florissant en stonden ontwikkelingen vrijwel stil. Nu staat de vlag er wat de burgemeester betreft gelukkig beter bij. Hij verwees naar het bijbelboek Genesis en het verhaal van Jozef die aangaf dat in tijden van overvloed er voldoende gespaard moet worden om in slechte jaren uit te kunnen delen. Ook in deze tijd geldt dat nog steeds, en dan gaat het volgens Renkema ook om geestelijk voedsel.

SOLIDAIR Wat dat betreft vraagt Renkema zich af hoe solidair men nog is als samenleving. Hij ziet ontwikkelingen die mensen daar van afdrijven. Om deze reden wil hij de verbinding met de samenleving levend houden. Proberen te verbinden en te coördineren. Ook haalde hij aan dat een burgemeester meer taken heeft gekregen en soms meer een crime fighter lijkt te zijn dan een burgervader. Dat maakt het, wat hem betreft, soms wel eens lastig. Een burgemeester komt volgens hem meer in de frontlinie te staan als het gaat om handhavend optreden.

Renkema ging ook kort in op het feit dat de aanstelling uit de Grondwet is gehaald. Hij vraagt zich af voor welk probleem dit een oplossing biedt, waarbij het op dit moment nog een open vraag is of er straks de keuze wordt gemaakt voor een gekozen burgemeester of een procedure die dicht bij de huidige aanstelling van een burgemeester ligt.

WETHOUDERS Renkema zegt zich gesteund te voelen door de ambtenaren, maar ook door een collegiale opstelling van zowel de vorige als de huidige wethouders. Door op een constructieve wijze met elkaar om te gaan en waar mogelijk als team op te treden. De rol van voorzitter van de raad vervult hij nog steeds met veel plezier.

KONINKLIJK BESLUIT De voordracht van de Nijkerkse raad zal met het advies van de Commissaris van de Koning van Gelderland aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties worden gezonden. Gebruikelijk is dat daarbij een herbenoeming volgt bij Koninklijk Besluit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie