Bestuur en docententeam van het Collage kunstcentrum.
Bestuur en docententeam van het Collage kunstcentrum. Collage

Collage Kunstcentrum twintig jaar

2 december 2018 om 08:32 lokaal

HOEVELAKEN Rolina van Vliet en Pien Schouten deelden de sterke behoefte aan een centrum waar liefhebbers van beeldende kunst elkaar konden treffen en zich verder konden ontwikkelen. Waar gedreven kunstenaars en docenten hun kennis en ervaring konden overdragen aan iedereen die op zoek was naar deze vorm van tijdsbesteding. Collage is na twintig jaar nog steeds een bruisend kunstcentrum waar een aantal cursisten zich zeker al tien jaar ontwikkelt op artistiek en creatief niveau.

Anneke Martini

Beide getalenteerde beeldend kunstenaars kenden elkaar van een schildersgroep en realiseerden in 1998 hun ambitieuze initiatief. ,,We hebben het vuur uit onze sloffen gelopen met het huis-aan-huis verspreiden van eenvoudige foldertjes, die we uit eigen middelen bekostigden. Dat ons plan geen loze behoefte bleek, werd duidelijk toen we een half jaar later in 'De Eshof' konden starten met zes cursussen aquarel, acryl schilderen en modeltekenen voor tachtig cursisten en verzorgd door drie enthousiaste docenten. In 1999 zijn we als stichting verder gegaan. Al snel breidde het aantal cursisten en docenten uit met specifieke disciplines zoals beeldhouwen, abstract schilderen, olieverf, fotografisch tekenen, glastechnieken, keramiek, pastel, et cetera", haalt Rolina herinneringen op.

UITBREIDING 'De Eshof' werd te klein en was bovendien niet geschikt voor 'vuile' activiteiten zoals beeldhouwen, keramiek en acryl. De oplossing kwam van de familie Van Altena die een leegstaand pand op de hoek van de Wiekslag belangeloos beschikbaar stelde aan Collage. ,,Met de uitbreiding van de activiteiten groeide de behoefte aan een eigen centrum. Na vijf jaar kwam dat in zicht, de gemeente Nijkerk stelde de toen leegstaande brandweerkazerne ter beschikking. Verbouw en aanpassing moest door Collage zelf worden bekostigd en uitgevoerd. Met sponsoractiviteiten en sponsoren hebben we samen een prachtig cursuscentrum mogelijk gemaakt. Het was een geweldige tijd tot het gebouw na vijf jaar plaatsmaakte voor woningen", vervolgt Rolina. Ze stonden op straat, maar de firma 'Doggenaar Wonen' stelde driehonderd vierkante meter beschikbaar en weer moest Collage met eigen middelen en mankracht, vrijwilligers, van een kale ruimte een werkbaar interieur realiseren. De gemeente Nijkerk verleende huisvestingssubsidie waardoor een en ander mogelijk werd.

In 2017 stopte deze subsidie echter en werd de rust opnieuw verstoord. Leegstaande gebouwen mochten niet worden gebruikt en de 'Hobbit' biedt geen toekomstperspectief. Uiteindelijk heeft 'Doggenaar Wonen' aangeboden te sponsoren en onlangs kocht de 'Van den Tweel Groep' het monumentale 'Pollockschilderij' aan. ,,Daarmee krijgt Collage weer even de ruimte om zich te concentreren op haar doel, het organiseren en verzorgen van cursussen, workshops en exposities om daarmee beeldende kunst voor iedereen bereikbaar te maken." Collage is in twintig jaar gegroeid tot een centrum dat, met vijftien gespecialiseerde docenten, jaarlijks zorgt voor duizend uur cultuur voor honderden kunstliefhebbers.

Meer op www.collage-hoevelaken.nl.

Paul Nolens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie