De Valleitrein op het spoor bij de Esweg in Barneveld.
De Valleitrein op het spoor bij de Esweg in Barneveld. Jan van Uffelen

'Perronconflict' Valleilijn van de baan

lokaal

HOEVELAKEN Spoorwegbeheerder ProRail kan de komende tijd voortvarend aan de slag om vier perrons op de Valleilijn alsnog te verlengen. Het conflict tussen de provincie Gelderland en het Rijk is bijgelegd. ,,Al is over de financiën het laatste woord nog niet gezegd.''

Wouter van Dijk

Dat meldt Petra Borsboom, woordvoerder van gedeputeerde Connie Bieze van de provincie Gelderland. Eerder meldde deze krant dat de provincie en het Rijk in een meningsverschil verwikkeld waren over het project om de perrons van stations Barneveld Centrum, Lunteren, Hoevelaken en Ede Wageningen met tien tot zestien meter te verlengen. Deze verlenging, al jarenlang een wens van vervoerder Connexxion, is nodig om de nieuwe, langere treinen op de Valleilijn in de drukke spits gekoppeld te kunnen laten rijden.

Kern van het meningsverschil is dat de provincie de verlenging wel wil uitvoeren (daar is ook al 2,7 miljoen euro voor gereserveerd), maar niet, zoals het Rijk bepaalde, daarna tot in lengte der dagen opgezadeld wil worden met kosten voor beheer, onderhoud en vervanging. Er is voor dit moment een oplossing, reageert Borsboom opgelucht. Met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) is nu afgesproken dat Rijk en provincie de komende periode verder overleggen over deze kosten, maar dat het Rijk er nu in ieder geval voor zorgt dat het project door kan gaan zonder vertraging.

advertentie