Afbeelding
Ontwerp Peter van Beek/CHE

Bureau voor journalistiek onderzoek in Foodvalley

lokaal

NIJKERK De regio Foodvalley krijgt vanaf januari 2019 een bureau voor onderzoeksjournalistiek met de naam Spotlight. Dat is mogelijk dankzij een subsidie van ruim 125.000 euro van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Bureau Spotlight is een samenwerking van BDUmedia, onder meer uitgever van Stad Nijkerk.nl, Omroep Ede en de School voor Journalistiek van de Christelijke Hogeschool Ede. De redactie wordt gevormd door een onderzoeksjournalist, studenten journalistiek, freelance-journalisten en een vormgever/webdesigner.

[ONDERWERPEN] Inwoners van de regio Foodvalley, waartoe onder meer de gemeenten Nijkerk, Barneveld, Ede, Veenendaal en Wageningen behoren, kunnen onderwerpen aandragen waarmee de redactie aan de slag gaat. Een belangrijk uitgangspunt van Spotlight is samenwerking met betrokken inwoners in elke fase van het journalistieke proces. Alle verhalen, over maatschappelijk relevante onderwerpen, worden gepubliceerd op de mediakanalen van de samenwerkingspartners.

De subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek is vooralsnog voor de periode van een jaar. Bureau Spotlight is een van de 23 projecten die een bijdrage ontvangen in het kader van de Tijdelijke Subsidieregeling Onderzoeksjournalistiek. Er waren landelijk 96 aanvragen.

[VERBETEREN] Doel van de regeling is het structureel verbeteren van de nieuwsvoorziening op het terrein van onderzoeksjournalistiek. Het fonds heeft voor het eerste (proef)jaar in totaal 2,9 miljoen euro beschikbaar. Over een eventuele verlenging van de subsidieregeling wordt in de loop van volgend jaar meer bekend.

De komende weken worden voorbereidingen getroffen om in januari te kunnen starten in een redactieruimte in Ede. Aansluitend volgt een publiciteitscampagne om inwoners van de regio Foodvalley te informeren over de werkwijze en voortgang van Bureau Spotlight.

advertentie