Afbeelding
Jan Nobel

Lezing over glaskunstenaar René Lalique bij Galerie Polhus

25 november 2018 om 07:08 lokaal

NIJKERK Beeldend kunstenaar en docent kunstgeschiedenis Jan Nobel ontwikkelde een serie lezingen over de vele facetten van de kunst. In Nijkerk houdt hij deze bij Galerie Polhus in zijn woonplaats en daarnaast voor de Volks Universiteit Veluwerand (Vuvera) voor onder meer Ermelo en Harderwijk. Donderdagavond 29 november is de beroemde glaskunstenaar Lalique het onderwerp in de Nijkerkerker galerie.

Anneke Martini

,,De jonge René Lalique wordt rond 1900 internationaal gezien als vernieuwer van het moderne sieraad. De 'groten der aarde', actrices en operadiva's waaronder Sarah Bernard, pronken met zijn creaties. Deze imponeren niet door het gebruik van dure materialen zoals goud en diamanten, maar door het creatieve gebruik van andere materialen zoals emaille en halfedelstenen en glas," licht Jan Nobel zijn voordracht toe.

René Lalique (1860-1945) was een Franse edelsmid en glaskunstenaar wiens werk tot de Art Deco en Jugendstil wordt gerekend. Een van zijn belangrijkste opdrachtgevers is Calouste Gulbenkian. Na zijn studie in Frankrijk en Engeland maakt hij onder meer sieraden voor Cartier en Boucheron.

PARFUMFLESJES Flora, fauna en vrouwen waren favoriete onderwerpen en hij creëerde libellen, pauwen, slangen en bloemen met materialen zoals glas, leer, emaille, schelpen en hoorn. Jan Nobel vervolgt: ,,De opdracht van een parfumeur om flesjes voor zijn nieuwe geuren te ontwerpen opent een nieuw vakgebied voor hem. Net als Tiffany wil hij de controle hebben over het gehele proces; van grondstof tot eindproduct. Sommige van zijn ontwerpen worden nog steeds gemaakt."

De lezing 'Lalique en de kunst van het versieren' vindt plaats op donderdagavond 29 november van 20.00 tot 22.00 uur in Galerie Polhus, aan de Spoorstraat 1. Kosten 15 euro, inclusief koffie/thee en een digitale samenvatting met afbeeldingen. Aanmelden kan via e-mail j.nobel14@chello.nl (plaatsing naar volgorde van binnenkomst).

Paul Nolens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie