Lilian Wagt en Ed Nolens hebben zin in komend weekend.
Lilian Wagt en Ed Nolens hebben zin in komend weekend. Lidy Jager

Twee exposanten Kunstroute Hoevelaken

28 september 2018 om 11:39 lokaal

HOEVELAKEN De elfde editie van Kunstroute Hoevelaken – zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur - belooft met ruim vijftig exposanten een groots opgezet evenement te worden. De kunstuitingen zijn zo divers dat er voor elke bezoeker wel een genre is dat aanspreekt. Een mooie start is de grote overzichtstentoonstelling in dorpshuis De Stuw op de Brink. Van elke kunstenaar is een werk te bezichtigen. Aan de hand van de mooie brochure met daarin een plattegrond, met overeenkomstige nummers, kan een keuze worden gemaakt. Vlaggen en bordjes geven de locaties aan. Traditiegetrouw worden twee deelnemende kunstenaars in het zonnetje gezet: Ed Nolens met kleurige schilderijen en Lilian Wagt met bijzondere, gedraaide houtobjecten.

Anneke Martini

ED NOLENS ,,Er zijn voor andere mensen. Hen iets geven zoals het genieten van mijn schilderijen, of van pianospel. Dat gold ook tijdens mijn werk als maatschappelijk werker. De laatste jaren als lid van het organisatieteam en pr-man van de Kunstroute", begint Ed Nolens het gesprek.

Hij woont sinds 2003 in Hoevelaken en is vrijwel meteen bij Kunstcentrum Collage schilderles gaan nemen. Hij liep al enige tijd rond met het idee om de fotocamera te verruilen voor de schilderskwast. Pien Schouten en Rolina van Vliet brachten hem de eerste beginselen bij van de diverse technieken. ,,Acrylverf is een heerlijk materiaal om mee te werken, ook in combinatie met olieverf. Het liefst schilder ik vakantie- impressies, waarbij huizen en boten de hoofdrol spelen. In mijn composities streef ik aan de ene kant naar 'grenzeloos' zonder lijnen. Maar aan de andere kant is er die passie voor huisjes."

In zijn gezellige huis valt dan ook veel te zien in zijn kleurrijke en vrolijke schilderijen met die schilderachtige huizen, de karakteristieke bootjes en de landschapen in de hoofdrol. ,,Ik wil zoveel mogelijk schilderen zonder lijnen, met kleur en vorm experimenteren. Half abstract waarbij de sfeer bepalend is. Soms vergeet ik de tijd en ga dan door tot in de vroege uurtjes." Inmiddels is Ed Nolens gepensioneerd en heeft hij meer tijd voor muziek en schilderen.

LILIAN WAGT In de jaren '80 is Lilian Wagt opgeleid tot reclametekenaar. Een nieuwe uitdaging vond de Hoevelakense inwoonster in opleidingen tot meubelmaker en meubelrestaurateur. Daarbij kreeg zij het draaien van hout letterlijk in de vingers. ,,Het draaien kreeg mij in de 'houtgreep'", licht Lilian lachend toe. ,,Het liefst maak ik gebruiksvoorwerpen waarbij de structuur en de nerf de hoofdrol spelen en soms geeft het rottingsproces van een boom er een extra dimensie aan."

De objecten lopen uiteen van grillig tot rustig, afhankelijk van de toegepaste houtsoort. Opvallend in haar landelijke woonkamer is de diversiteit aan meubelen, die grotendeels door de exposant zijn gemaakt of opnieuw gestoffeerd. Hierdoor is een eclectisch interieur ontstaan. De uit hout gedraaide vazen en bakken weerspiegelen de nieuwe fase van haar artisticiteit. ,,Ik werk graag met geleefd hout, zoals een 'wrat' van een acacia. Hiervan heb ik een mooie vaas gedraaid. De wortel van een eeuwenoude olijfboom gaf mij ook de inspiratie tot het maken van een kunstobject. Van een beuk met 'slaap' uit het Hoevelakense Bos draaide ik een aantal schalen".

Tijdens de Kunstroute houdt Lilian Wagt in haar boerderij demonstraties op de draaibank, waarbij de bezoekers wel een veiligheidsbril moeten dragen.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie