Forugh Karimi (1971, Kabul) is een Afghaans-Nederlandse schrijver. Op 25-jarige leeftijd vluchtte zij hoogzwanger samen met haar man naar Nederland.
Forugh Karimi (1971, Kabul) is een Afghaans-Nederlandse schrijver. Op 25-jarige leeftijd vluchtte zij hoogzwanger samen met haar man naar Nederland. PR

Forugh Karimi te gast in literair café van Boekhandel Roodbeen

16 mei 2022 om 07:41 Kunst

NIJKERK Auteur en psychiater Forugh Karimi is vrijdagavond 27 mei (19.30 uur) te gast bij Boekhandel Roodbeen om te vertellen over haar debuutroman ‘De moeders van Mahipar’. Iedereen is welkom om het gesprek in de boekhandel tussen Forugh Karimi en Marina Lanting (Boekhandel Roodbeen) bij te wonen. Ook is er mogelijkheid om vragen te stellen aan de hand van het boek.

In De moeders van Mahipar vertelt Karimi over de lotgevallen van een familie die uit elkaar gerukt wordt door oorlog en waarvan de leden verspreid over de wereld ieder een eigen lot tegemoet gaan. Met deze roman wil Forugh haar volk een gezicht geven, met alle menselijke nuances dat het verdient, in een verhaal over liefde, vriendschap, geweld, mededogen, en tot slot over de zoektocht naar een bewoonbaar ‘thuis’.

Marina Lanting van Boekhandel Roodbeen raadt het boek ten zeerste aan: ,,Forugh Karimi heeft werkelijk een intens en indrukwekkend verhaal geschreven. De familiegeschiedenis die zij beschrijft, de roadtrip van Afghanistan naar Nederland en de enorme spanningen die daarbij komen kijken hebben diepe indruk op mij gemaakt. Door de spanning die zij opbouwt gedurende het verhaal is het ook een pageturner geworden. Ik kon het en wilde het niet wegleggen.”

Forugh Karimi (1971, Kabul) is een Afghaans-Nederlandse schrijver. Op 25-jarige leeftijd vluchtte zij hoogzwanger samen met haar man naar Nederland. Ze heeft geneeskunde gestudeerd (UvA, 2004) en is werkzaam als psychiater en psychotherapeut. Op haar negentiende won ze in Kabul een prijs voor het beste korte verhaal. Ook heeft Karimi heeft vele artikelen en essays geschreven in zowel het Farsi als het Nederlands en vertaalde ze werk van onder anderen Zwagerman en Nijhoff.

,,Ik geloof in de kracht van fictie. Als je een foto ziet van een vrouw in een boerka, kom je niet dichtbij, blijf je toeschouwer. Maar als je een roman leest voel je wat personages voelen. Ik geloof dat literatuur ons mens houdt”, Forugh Karimi.

Radioloog Ramín Sam Manzel treft zijn vrouw Saráh op een avond aan in een plas bloed bij hun appartement. Ze is neergestoken, de verdachte is voortvluchtig. Ramín is op zijn derde samen met zijn moeder Lolo als vluchteling naar Nederland gekomen en Lolo houdt zijn afkomst angstvallig voor hem verborgen. Mondjesmaat komt Ramín echter te weten wie hij is en vanwaar hij komt – maar pas als Saráh Lolo’s dagboeken voor hem vertaalt, valt alles op zijn plek en wordt ook duidelijk wie de dader is van de aanslag op Saráh en komt alles in een heftige, maar ook ontroerende stroomversnelling.

De moeders van Mahipar is verkrijgbaar in een paperback uitgave (23,99 euro) en als e-book (11,99 euro). Bij Boekhandel Roodbeen zijn de boeken ruim op voorraad.


De omslag - Foto: PR

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie