Afbeelding
Museum Nijkerk

Nijkerk in oude foto’s: Bethanië (het hospice)

26 februari 2022 om 10:00 Historie Nijkerk in oude foto's

NIJKERK Het hospice aan het Vetkamp is waarschijnlijk de oudste boerderij in Nijkerk, omdat hij met de stadsbrand in 1540 niet is afgebrand. De boerderij lag net buiten de stad. Op de oude foto zien we nog de boerderij waar als laatste mevrouw Loosenoord heeft gewoond. 

De familie Van Aller die hier heel vroeger woonde, had een relatie met het Lazerushuis op de hoek van de Bruinsslotlaan. Het Lazerushuis, ook wel leprosenhuis, bood onderdak aan mensen met besmettelijke ziektes. Die konden niet in de stad overnachten. Sommige liepen met een stok met daaraan een belletje, zodat je op afstand kon horen dat er een zieke in de buurt was.

Lazarus, de melaatse man uit de bijbel, kwam uit Bethanië. Dat zou wel eens de oorsprong van de naam van Huize Bethanië - het hospice - kunnen zijn. De stichting Hospice Nijkerk heeft het huis prachtig gerestaureerd en er staat nog een verbouwing op de agenda. Ernstige zieke mensen worden hier tot hun levenseinde door vele vrijwilligers en verpleegkundigen verzorgd.


In de krant verschenen op 23 oktober 2019.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie