Afbeelding
Museum Nijkerk

Nijkerk in oude foto’s: De Kolk

1 januari 2022 om 10:00 Historie Nijkerk in oude foto's

NIJKERK Aan de Kolk gebeurden veel belangrijke zaken voor Nijkerk. Het was door zijn verbinding met de buitenwereld via het water, de plek waar de handel bloeide. Het gemeentehuis van Nijkerk staat niet voor niets aan de haven. Hier gebeurde het. Hier gingen de Ambtsjonkers in 1772 vergaderen. 

Het koetsje op de foto met koetsier Buitink op de bok van de stalhouderij, het Koetshuis aan de Spoorstraat, doet denken aan vroegere tijden wanneer de koetsier wachtte op de zakenman die in het stadhuis met de ambtsjonkers had onderhandeld. Vergelijk het met de huidige auto met chauffeur of de taxi. De spoorwagon staat op de rails van het havenlijntje (1902-1937) dat bijna doorliep tot het gemeentehuis. 

Op de achtergrond zien we schuren van de Agrarische Unie en een kunstmesthandel Zwolle, waar van horen zeggen ene van de Krol de baas was. Daarachter de meelhandel van Van de Bunt en een klein puntje van de daken van de Steenpollen, een huizenrij aan de linkerkant aan het begin van de Raadhuisstraat.

In de krant verschenen op 28 augustus 2019.

Paul Nolens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie