Afbeelding
Kees van den Heuvel

Eerste exemplaar van boek over arbeiderswijken in Nijkerk uitgereikt

30 november 2021 om 08:30 Historie

NIJKERK Na het succes van twee delen Verdwenen bedrijven in Nijkerk en Nijkerkerveen is Raymond Beekman doorgegaan met het verzamelen van verhalen en beeldmateriaal. Deze keer over de arbeiderswoningen die, vaak op initiatief van de grotere bedrijven, zo’n eeuw geleden in onze gemeente zijn gebouwd. 

Die arbeiderswijken zijn deels verloren gegaan, maar zijn ook deels opgeknapt en nog altijd onderdeel van het Nijkerkse. In het nieuwe boek Arbeiderswijken – een eeuw terug in de tijd in Nijkerk en Nijkerkerveen is wederom een stuk van de Nijkerkse en Veense geschiedenis geboekstaafd. Het eerste exemplaar werd in boekhandel Roodbeen uitgereikt aan Niels Staal. Het VVD-raadslid schreef het voorwoord van het boek. In het boek wordt ook aandacht besteed aan het verleden van de familie Staal.

UNIEK BEELDMATERIAAL De straten en wijken die aan bod komen zijn, naast vele andere, de Bagijnenstraat, Schrassertstraat en Roemerstraat, maar ook de Van Rensselaerstraat, de Tuinstraat en het Vetkamp. In Nijkerkerveen wordt het Koolhaaspark besproken en in Hoevelaken Ons Belang. In de gesprekken die Raymond Beekman voerde met oud-bewoners en erfgenamen van oud-aannemers, kreeg hij de beschikking over uniek beeldmateriaal uit diverse privécollecties. Daarnaast heeft hij uit het gemeentearchief de nodige foto’s mogen gebruiken. 

Lees meer over de arbeiderswijken en bekijk oude foto’s in dit artikel.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie